Sastanak načelnika generalštabova vojski Srbije i Rumunije

Sreda, 8.11.2017 | Međunarodna saradnja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i načelnik Generalštaba Vojske Rumunije general Nikolaje Jonel Čuka sastali su se danas u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.

Posle ceremonije svečanog dočeka i obraćanja medijima, generali Diković i Čuka održali su sastanak na kome su razgovarali o bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, međunarodnoj vojnoj saradnji, o vežbama, školovanju, usavršavanju i obuci kadra, kao i o vojnomedicinskoj i vojnoekonomskoj saradnji.

General Diković je, poželevši dobrodošlicu generalu Čuki i rumunskoj delegaciji, istakao da se prijatelji stvaraju i da je stvorena prijateljstva potrebno negovati i čuvati.

– Prijateljstvo sa Rumunijom stvarali su naši preci, a naša je obaveza danas da to proširujemo, učvršćujemo i da dalje zajednički radimo u interesu i Oružanih snaga Rumunije i Vojske Srbije. Regionalna saradnja je jedan od prioriteta međunarodne vojne saradnje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i ovo je prilika da, još jednom, sa generalom Čukom definišemo dalje pravce i puteve naše saradnje, oblasti te saradnje i da učvršćujemo te prijateljske odnose, a sve radi očuvanja stabilnosti i mira na ovim prostorima i zajedničkog učešća u izgradnji mira u svetu, istakao je general Diković i rekao da je uvek vredno podsećanja to što Republika Rumunija nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije kao i veoma profesionalno izvršavanje zadataka pripadnika OS Rumunije u sastavu Kfora.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije istakao je da su teme današnjih razgovora i  bezbednosna situacija na prostoru Balkana, gde je Srbija faktor stabilnosti, kao i članstvo u Evropskoj uniji.

– Uz pomoć i podršku prijatelja, kao i do sada, članstvo u Evropskoj uniji smatramo dostižnijim ciljem. Juče smo u Vojnom komitetu Evropske unije imali divan dan gde smo dobili priznanje za učešće naših snaga u mirovnim operacijama Evropske unije i time potvrdili našu spremnost, sposobnost i opredeljenost za punopravno članstvo u Evropskoj uniji – naglasio je general Diković.

Načelnik Generalštaba Vojske Rumunije general Čuka zahvalio je srpskom kolegi na izuzetnoj dobrodošlici i potvrdio dugogodišnje i istorijsko prijateljstvo dve zemlje i dve vojske.

– Rumunija želi da jača veze sa zemljama Balkana i posvećena je regionalnoj stabilnosti. Održavanje ovog odnosa predstavlja veoma važan cilj za Oružane snage Rumunije i istovremeno je naš zajednički interes da zemlje regiona i Evropska unija održe mir na ovim prostorima. Imaćemo priliku da razgovaramo o brojnim temama među kojima su i razvoj naših država unutar regionalnog i evropskog okvira, kao i o mogućnostima zajedničkog učešća na bilateralnim i multilateralnim vežbama i aktivnostima obuke. Pozicija koju imamo kao lideri dve armije obavezuje nas da učinimo sve što možemo kako bismo obezbedili stabilno i sigurno regionalno okruženje za naše države – rekao je general Čuka.

Današnjem sastanku prisustvovala je i ambasadorka Rumunije u Beogradu Joana Kristina Popa, predstavnici Vojske Srbije i članovi delegacije Vojske Rumunije.

Povezane vesti