Obuka vojnika na služenju vojnog roka

Petak, 13.12.2019 | Obuka
U Drugom centru za obuku u Valjevu, posle trodnevnog procesa prilagođavanja, u toku je individualno osposobljavanje vojnika koji su na dobrovoljno služenje vojnog roka s oružjem, u kasarnu „Vojvoda Živojin Mišić“, stigli 1. decembra. 

Vojnici, među kojima je skoro trećina devojaka, već su savladali osnovne strojeve radnje, naučili da rasklope i sklope lično naoružanje i da rukuju sa zaštitnim sredstvima.

Tokom narednih četrdesetak dana, koliko traje period individualne obuke, naučiće da rukuju ličnim naoružanjem i opremom, uspešno preduzmu mere zaštite i pružanja prve pomoći i pripreme za obavljanje dužnosti organa unutrašnje službe. U sklopu osnovne individualne obuke savladaće sadržaje iz taktičke i strojeve obuke, pešadijskog naoružanja, pravila službe i fizičke obuke. 

U drugom periodu obuke očekuju ih pripremna gađanja iz automatske puške i bacanje ručne bombe u metu. Potom sledi stacionarno logorovanje, u trajanju od tri do pet dana, tokom kojeg se organizuje logorski život i realizuju složeniji oblici taktičke obuke. 

Ono čemu su najmlađi vojnici i njihovi komandiri ovih dana najposvećeniji su osnovne strojeve radnje i priprema za polaganje vojničke zakletve, koja ih očekuje za svega nedelju dana, 20. decembra.

Povezane vesti