Vežbom Balkanski odgovor 2018 protiv zajedničkih pretnji

Petak, 25.5.2018 | Obuka

„Svet se menja, i to na gore, i postaje sve nebezbednije mesto u kome nam različite pretnje dolaze s različitih strana“, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin obraćajući se učesnicima multinacionalne civilno-vojne vežbe „Balkanski odgovor 2018“ na poligonu „Ravnjak“ kod Kruševca.

– Asimetrične pretnje ugrožavaju bezbednost svake zemlje. Terorizam može da se pojavi u bilo kom obliku pa i tako što će koristiti oružje za masovno uništenje hemijskog i biološkog porekla. Zato je Vojska Srbije dužna da se priprema za svaku mogućnost i za sve što može da nam zapreti, ali ne samo Vojska Srbije, već čitavo društvo, od Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta, lokalne samouprave i svake organizacije koja može da pomogne u očuvanju života i bezbednosti naših građana, naglasio je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, zato smo danas prisustvovali vežbi, ne samo vojnika, već i država koje su zabrinute zbog sveta koji se menja i spremne su da rade protiv najvećeg zla modernog doba – terorizma.
 
– Kada se ovo zlo pojavi ono ugrožava sve, ne samo jednu zemlju ili jedan narod. Mi danas pokazujemo da kada se pripremamo za borbu protiv tog zla spremni smo da zaboravimo na političke nesuglasice, sukobe, različita mišljenja i da se koncentrišemo na ono najvažnije, a to je sačuvati živote, poručio je ministar Vulin.
 
Govoreći o vežbi, ministar odbrane je naglasio da su danas tu armije zemalja koje često misle različito o brojnim stvarima, ali sve misle potpuno isto kada je u pitanju borba protiv terorizma i očuvanje života.
 
– Danas smo imali priliku da vidimo vrhunske profesionalce koji pokazuju znanje, obučenost i spremnost. Svim gostima iz inostranstva i svima koji su došli ovde želim da zahvalim na znanju koje su nam doneli, ali isto tako da poželim da su i od nas imali šta da nauče. Pripadnicima Vojske Srbije, MUP-a, Crvenog krsta, Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja, lokalnoj samoupravi Grada Kruševca želim posebno da zahvalim, jer je svako od njih pokazao veliki trud i želju da uči, naglasio je ministar Vulin ističući da je posebno ponosan na pripadnike Vojske Srbije, njihovo znanje i njihovu spremnost da brane i čuvaju svoju zemlju.
 
Ocenjujući vežbu kao odličnu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je naglasio da ona ima veliki značaj, jer ništa nije novo kada kažemo da danas nuklearno, hemijsko i biološko oružje predstavlja veliku pretnju, ali je novo to da se ono u nekim savremenim ratovima i upotrebljava.
 
– To je oružje za masovno uništavanje koje može naneti ogromne probleme ukoliko dođe u pogrešne ruke onih koji imaju ciljeve uništavanja života i dobara u svetu. Ukoliko nismo spremni da se tome suprotstavimo možemo ući u ozbiljan problem. Danas smo prikazali sposobnosti Vojske Srbije i drugih struktura Srbije da se suprotstave i da intervenišu u otklanjanju posledica, posebno od upotrebe hemijskog oružja. Terorizam nije problem jedne države, terorizam je svetski problem i u odgovoru u borbi protiv terorizma moraju učestvovati svi, istakao je general Diković posebno ističući međunarodni karakter ove vežbe.
 
Na današnjoj vežbi na vojnom poligonu Ravnjak prikazana je akcija spasavanja u urbanoj sredini u uslovima nuklearno-radiološko-hemijsko-biološke kontaminacije nastale terorizmom, oružjem za masovno uništenje i akcidentima.
 
U vežbi je učestvovalo 370 pripadnika oružanih snaga Srbije, Austrije, Belorusije, Mađarske, Makedonije, Crne Gore i Španije, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Crvenog krsta Srbije, Opšte bolnice i Doma zdravlja Kruševca i Organizacije Ujedinjenih nacija za zabranu hemijskog oružja. U svojstvu posmatrača vežbi su prisustvovali predstavnici Belorusije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Italije, SAD, Crne Gore i Španije. Organizator vežbe, koja se održava od 20. do 26. maja, je Komanda za obuku Vojske Srbije.

Zoran Miladinović, MC Odbrana

Povezane vesti