Počasna artiljerijska paljba i promenadni defilei povodom Dana državnosti

Petak, 14.2.2020 | Kultura i tradicija
Povodom obeležavanja 15. februara — Dana državnosti Republike Srbije, a po naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, pripadnici Gardijskog bataljona danas su izvršili počasnu paljbu sa Savskog platoa na Kalemegdanu, sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Počasnoj paljbi prethodio je promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, od Trga republike do Kalemegdana, koji je započeo uz zvuke „Marša na Drinu“ a potom su se na repertoaru smenjivali srpski marševi „Kraljeva garda“, „Miloš Veliki“ i „Aleksandar Prvi“ i poznate koračnice, pod dirigentskom palicom majora Nebojše Stoiljkovića.

Vojni orkestar Niš izveo je promenadni defile u Nišu, od Trga kralja Milana, Obrenovićevom ulicom do Trga kralja Aleksandra, pod dirigentskom palicom majora Dejana Đorđevića.

Srbija obeležava Sretenje — Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804, kada su srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem Karađorđem, na Zboru u Orašcu pokrenuli Prvi srpski ustanak, čime je počela obnova srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti. Istog datuma 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi moderni ustav Srbije.

Povezane vesti