Svečanost povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane

Ponedeljak, 24.12.2018 | Kultura i tradicija

Svečana akademija povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane održana je večeras u Domu vazduhoplovstva u Zemunu.

Svečana akademija povodom Dana Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane održana je večeras u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, u prisustvu izaslanika predsednika Republike Srbije ministra odbrane Aleksandra Vulina, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića, pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, lokalnih samouprava, verskih zajednica i brojnih gostiju.
 
U ime predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, ministar Vulin čestitao je Dan RV i PVO svim pripadnicima.

- Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana u onim teškim i strašnim danima, uprkos svemu i preko svake nade, uspeli su da sačuvaju i obraz vojske i obraz nacije, ali i slobodno nebo. Očekivati od vas da se nosite sa 19 najmoćnijih zemalja na svetu bilo je više nego što može da se da ili traži, a vi ste to uradili – naglasio je ministar Vulin dodajući da su te 1999. godine bili slabiji u svemu osim u ljudima koji su činili RV i PVO, sačuvavši tako obraz naše zemlje.

- Nema te armije koja za sebe može da kaže da je izdržala ono što ste izdržali vi, nema tog vazduhoplovstva koje može da kaže da je letelo slobodnim nebom iznad svoje zemlje sa razmerama takve premoći, niti takve PVO koja može da kaže da je sa takvim sistemima uspevala da obori najsavremenije avione na svetu - istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, večeras je prilika da se setimo i onih koji su svoje živote dali i zbog kojih mi večeras slobodno stojimo ovde.

- Godina pred nama neće biti ništa lakša od godina za nama, biće godina velikih pitisaka i potrebe velikih da nas svrstaju i odrede, da njihove ratove, sukobe i obraze primimo kao svoje. Ovaj narod je davno naučio da vredi živeti i umreti samo zbog jedne stvari - naše Srbije, naše slobodne Srbije - poručio je ministar Vulin.

Godina koja je pred nama, istakao je ministar odbrane, je ona u kojoj ćemo nastaviti sa opremanjem, modernizacijom i jačanjem, u kojoj ćemo postati svesniji sebe i svoje veličine i značaja.

- Niste obrukali pretke, ali zadivili potomke jeste i imate s pravom na koga da se oslonite - zaključio je ministar Vulin.
 
Čestitajući praznik svim pripadncima, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković je istakao da su se u istoriji vida dugoj više od veka, smenjivali periodi prosperiteta, ali i burni periodi, kada se branila i odbranila država i narod, dodajući da danas možemo biti ponosni na sve pripadnike RV i PVO jer su uvek bili na visini zadatka, ali i što su ljubav prema otadzbini i slobodi stavljali ispred svojih života.

- Mi danas imamo trajan zadatak i obavezu da negujemo sećanje na njih i njihova herojska dela, na njihove postignute rezulate, jer je to najbolji putokaz ka budućnosti – naglasio je general Žarković.
 
Sumirajući rezultate u godini za nama, general Žarković je istakao da je naredna godina ona u kojoj se nastavlja opremnje i razvoj vida, jer se očekuje opremanje ključnim borbenim sredstvima, koja su siguran garant slobodnog srpskog neba uz potpuno osposobljeno i visoko-motivisano ljudstvo.

- Postignuti rezultati u ovoj godini, raspoloživi kadar, uz savremena sredstva, garant su da će sledeća godina biti još uspešnija i da ćemo sve postavljene zadatke izvršiti u potpunosti, profesionalno i odgovorno – poručio je general Žarković.
 
Odlukom komandanta RV i PVO, za dugogodišnju i uspešnu saradnju Plaketa RV i PVO dodeljena je Agenciji za konrolu letenja, a koju je general Žarković večeras uručio direktoru Predragu Jovanoviću.
 
Dan RV i PVO obeležava se u znak sećanja na 24. decembar 1912. godine kada je, na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog Đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

Povezane vesti