Zahvaljujući Vojsci Srbije život se vraća u prokupačka sela

Subota, 11.7.2020 | Civilno-vojna saradnja
Pripadnici Vojske Srbije i dalje su angažovani na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u saniranju posledica poplava u selima oko Prokuplja.

Od 29. juna pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske angažovani su na sanaciji oštećenih puteva, izradi i rekonstrukciji bedema oko reke u rejonu pet prokupačkih sela — Donja Bresnica, Gornja Bresnica, Krnjigrad, Prekopuce i Drvinje.

Prema rečima komandanta 310. inžinjerijskog bataljona potpukovnika Borka Bućkovića, u selu Donja Bresnica postavljen je most “bejli” kojim su inžinjerci Treće brigade premostili Bresničku reku i koji će meštanima ovog kraja omogućiti vezu ka gradu.

— Pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona za kratko vreme dovezli su most, sklopili ga, izradili ulazno-izlazne rampe i most je stavljen u funkciju. Reč je o mostu od 15 metara, nosivosti 24 tone i time je meštanima ponovo omogućena veza sa gradom — rekao je potpukovnik Bućković i istakao da su pripadnici Vojske Srbije bili angažovani na sanaciji rečnih korita, popravci i uređenju puteva, bedema i odvodnih kanala, kao i na sanaciji štete na privatnim posedima.

Komandir u 310. inžinjerijskom bataljonu stariji vodnik Petar Ilić naglasio je da pripadnici Vojske Srbije u zaseoku Savići, selo Drvinje, postavljaju 10 propusta za prelaz preko reke.

— Pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona angažovani su u još četiri sela. Privodi se kraju uređenje puta preko reke i ostalo je još samo da se spoji put Donja Bresnica–Krnjigrad — rekao je stariji vodnik Ilić i dodao da su pripadnici 310. inžinjerijskog bataljona, kao i nebrojeno puta do sada, angažovani na pružanju pomoći civilnom stanovništvu u otklanjanju posledica elementarnih nepogoda.

Član opštinskog veća zadužen za infrastrukturu u Prokuplju, Žarko Koprivica zahvalio je Vojsci Srbije na velikoj podršci i pomoći, jer su nepogode koje su zahvatile taj grad nanele dosta štete, posebno na deonicama puteva u više sela.  

— Vojska Srbije i lokalna samouprava brzo su reagovale i za ovih desetak dana u više sela sanirale puteve i izgradile most preko Bresničke reke. Radove privodimo kraju kako bi meštani mogli da rade, da idu do svojih njiva, a svi oštećeni putevi biće sanirani — istakao je Koprivica. 

Svetlana Perišić iz sela Drvinje rekla je da meštanima i svima koji dolaze u ovo selo mnogo znači što vojska popravlja put radi prilaza svojim imanjima i seoskom groblju. Ona je istakla da su izuzetno zadovoljni angažovanjem pripadnika Vojske Srbije i zahvalni su im za sve što su uradili za meštane sela.

Vojska Srbije nastaviće angažovanje ljudstva i mehanizacije u Prokuplju i okolini dokle god bude potrebno.

Povezane vesti