Sastanak SEDM na nivou zamenika načelnika generalštabova

Sreda, 12.6.2019 | Međunarodna saradnja

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković učestvovao je na sastanku zemalja članica Procesa saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope (SEDM) na nivou zamenika načelnika generalštabova održanom danas u Skoplju.

Na sastanku, na kome su učestvovale delegacije zemalja-članica inicijative SEDM (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Italija, Rumunija, Severna Makedonija, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora) i delegacije međunarodnih organizacija, zajednički je ocenjeno da je regionalna vojna saradnja od velikog značaja za jačanje mira, bezbednosti, stabilnosti i napretka u regionu, izgradnju poverenja i promociju dobrosusedskih odnosa. 

Takođe je izražena podrška za jačanje regionalne koordinacije i za napore međunarodne zajednice, unutar okvira UN, radi adekvatnog odgovora na zajedničke pretnje bezbednosti.

Na marginama sastanka, general Cvetković se susreo sa zamenikom načelnika Generalštaba Armije Republike Severne Makedonije general-majorom Azimom Nuredinom. Na sastanku je razgovarano o unapređenju bilateralne vojne saradnje u oblastima od obostranog interesa. Tokom boravka u Skoplju, general Cvetković je imao i neformalne sastanke sa zamenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Albanije i vođama delegacija oružanih snaga Republike Bugarske i Ukrajine.

Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope pokrenut je 1996. godine, a Republika Srbija je postala punopravni član 2010. godine. Osnovni cilj SEDM je unapređivanje razumevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje u regionu, radi jačanja bezbednosti u ovom delu Evrope.

Povezane vesti