OBVT LAZAR 3

Delegacija Nacionalne garde Ohaja u poseti Srbiji

Utorak, 6.6.2017 | Obuka

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, primio je delegaciju Nacionalne garde Ohaja, koju predvodi komandant, general-major Mark Bartman u kasarni „Banjica 2“

Delegacija Nacionalne garde Ohaja u poseti Srbiji

U trodnevnoj poseti Srbiji je delegacija Nacionalne garde Ohaja, koju predvodi komandant, general-major Mark Bartman.

Goste iz Sjedinjenih Američkih Država danas je u kasarni „Banjica 2“ primio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima.

U izjavi za medije, general Diković je, uz izraze dobrodošlice gostima, istakao da je cilj posete analiza dosadašnje jedanaestogodišnje saradnje i sagledavanje oblasti buduće saradnje.

– Rezultati saradnje su vidljivi, a dobar primer je projekat „Humanitarna asistencija“, ali i zajednički razvoj kapaciteta za obuku naših i stranih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama, uz razvoj kapaciteta Centra ABHO, kao i razvoj i unapređenje vojno-medicinske saradnje, rekao je načelnik Generalštaba.

Kad je reč o budućoj saradnji, general Diković je istakao da sa obe strane postoji dobra volja za proširenje saradnje i kao dobar primer naveo je razvoj Centra za usavršavanje i obuku vojnoslužbenih pasa, ali i druge aktivnosti u pravcu unapređenja kapaciteta protivterorističke borbe, s ciljem održavanja bezbednog okruženja u regionu i svetu.

– Teroristička dejstva se s bojnih polja danas prenose u gradove i nužnost je razvijanje kapaciteta snaga za borbu u urbanim sredinama pa želimo da s Nacionalnom gardom Ohaja razvijamo centar za obuku za borbu u gradskoj sredini – rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Takođe, general Diković je istakao da je za Srbiju veoma važno prisusutvo Nacionalne garde Ohaja u sastavu KFOR-a, koji obezbeđuje mir na prostoru južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

Zahvaljujući na dobrodošlici, komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Mark Bartman je podsetio na nedavno obeleženu desetogodišnjica uspešne saradnje u Kolumbusu, što daje podsrek za realizaciju i znatno složenijih zadataka, a jedan od njih je i zajedničko angažovanje medicinskih timova u decembru ove godine.
 
Planirano je da komandanta Nacionalne garde Ohaja danas primi ministar odbrane Zoran Đorđević, a posetiće i Upravu za vojno zdravstvo. U nastavku posete, delegacija iz Ohaja obići će 98. vazduhoplovnu brigadu i Osnovnu školu „Svetozar Marković“ u Kraljevu, gde je 2012. godine, u okviru projekta „Humanitarna asistencija“, renovirana fiskulturna sala.  Sutra će gosti iz Ohaja obići Centar ABHO u Kruševcu i kulturno-istorijske znamenitosti tog kraja kao i manastir Žiču.

Povezane vesti