Obeležena godišnjica pogibije pripadnika 78. motorizovane brigade

Četvrtak, 13.4.2017 | Kultura i tradicija

U selu Reljan u opštini Preševo danas je obeležena godišnjica pogibije pripadnika nekadašnje 78. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, tokom NATO agresije 1999. godine.

Vence na spomen obeležje poginulim pripadnicima 78. brigade položila je delegacija Kopnene vojske, koju je predvodio komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, delegacije Grada Vranja i Pčinjskog upravnog okruga u kojoj su bili načelnik okruga Srećko Pejković, gradonačelnik Slobodan Milenković i narodni poslanik Slaviša Bulatović, predstavnici Policijske uprave Vranje i Centra bezbednosno informativne agencije, delegacije Udruženja oslobodilačkih ratova Vranja, Bujanovca i Preševa, udruženja vojnih penzionera, udruženja radnika Bujanovca, članovi porodica i prijatelji poginulih.

Komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Slobodan Stopa u svom obraćanju podsetio je prisutne dana kada je pre 18 godina stradalo sedmoro pripadnika 78. motorizovane brigade i dodao da pripadnici brigade nikada ne smeju zaboraviti svoje saborce koji su pali za slobodu otadzbine.

Na današnji dan 1999. godine od bombi iz aviona Severnoatlanskog saveza poginuli su major Ljubisav Stojanović, kapetan Dragan Lukić, stariji vodnik Željko Alar, desetar Dimče Stamenov, vojnik na služenju vojnog roka Slobodan Mirković i vojnici iz rezerve Aleksandar Popović i Ninoslav Milenkov.

I ove godine je po ugledu na prethodne, obeležavanju godišnjice pogibije svojih saboraca prisustvovao desetar Ivan Lazić, koji je preživeo teško ranjavanje i živi je svedok tih bolnih trenutaka. 

Povezane vesti