Oprostićemo ako budemo mogli, zaboravićemo samo ako nas ne bude bilo

Nedelja, 24.3.2019 | Aktuelnosti

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine obeležen je državnom ceremonijom “Oprostićemo ako budemo mogli, zaboravićemo samo ako nas ne bude bilo” i molebanom na Trgu kralja Milana u Nišu, gradu velikog stradanja tokom agresije.

Simbolično, ceremonija je otpočela zvukom sirena za vazdušnu opasnost u 19.45 časova, u znak sećanja na vreme početka NATO agresije 24. marta 1999. godine.
 
Ceremoniju je predvodio predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, a prisustvovali su i Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri, predstavnici državnih institucija i brojni građani.
 
Predsednik Srbije je u svom obraćanju podsetio na događaje od pre 20 godina kada su  „Srbiju krenuli da sruše“.
 
-  Pet godina obeležavamo na ovako veličanstven način godišnjicu agresije NATO na jednu malu, slobodoljubivu i nikada pokorenu zemlju. Ponosan sam na vas, dragi građani Srbije, jer vaš slobodarski duh naterao nas je da, učeći mlade generacije o onome što se zbivalo, ne zaboravimo da budućnost možemo da gradimo samo na takvim osnovama, čuvajući slobodu, samostalnost i nezavisnost Srbije kao najviše vrednosti. Hvala vam što je Srbija ponosa i budućnosti večeras ovde sa nama. Želim da poručim odavde da, šta god da se dogodi, nikada nemojte bilo kome da dopustite da sruši slobodu i nezavisnost Republike Srbije. Nikada - poručio je predsednik Vučić.
 
On se osvrnuo na dane agresije, rekavši da mi nemamo pravo da pognemo glavu i kažemo da smo greška.
 
- Mi nismo greška. Mi smo brojčano mali, ponosni narod, pobednik u velikim ratovima, snažan, darovit, spreman na žrtvu, ali i na pomirenje, uz taj jedan, mali uslov, važan za naš opstanak – da ne zaboravljamo, nikada, nikome naše živote – rekao je predsednik Vučić i naglasio da je potrebno da ponavljamo, dok je sveta i veka, da ti ljudi, da ta naša deca, nisu bila nikakva greška.
 
Naglasivši da je greška bilo to što su neki drugi uradili, i ne samo greška, već zločin, Vučuć je dodao da ma koliko snažni bili ne smemo da prestanemo da ponavljamo da je to bio zločin – nad našom decom, nad našim narodom, takođe dodavši da će Srbija učiniti sve da komunicira rečima „a ne gvožđem“.
 
- Moramo da tražimo rešenja da bismo izbegli metke, ali ne zato što smo slabi. Podsetiću vas da kada sam postao ministar odbrane imali smo jedan MiG-29, koji je češće ukrašavao naše livade nego što je leteo, jer ni hangar nismo imali. Vojska Srbije je danas respektabilna sila i ima 14 aviona MiG-29 koji, ne samo da mogu da lete, nego su i naoružani i opremljeni najmoćnijim radarskim sistemima u svetu. U stanju smo da odbranimo naše državne i nacionalne interese, ali razgovor umesto metaka mora da bude naša državna politika – politika budućnosti. To je jedini način da nađemo mir i za sve one koji su poginuli u svim ratovima i u agresiji od koje je prošlo 20 godina – poručio je predsednik Srbije.
 
On se, u obraćanju zastavniku Slađanu Vučkoviću, osvrnuo na nesreću koja mu je promenila život.
 
- Ovaj divni čovek je izgubio obe šake kada je naleteo na 107. minu koju su zločinci bacili na Srbiju. Ali ima Anđelu i Bogoljuba, svoje unuke, i imaće ih još ako Bog da. Hvala Slađane, na junaštvu, na odanosti otadzbini, jer šta smo svi mi za našu otadzbinu? Ništa. Nema ništa preče i važnije od naše otadzbine. Hvala vam, beskrajno. Klanjam se svemu onome što ste za našu otadzbinu napravili i uradili. Beskrajno hvala za svu našu decu koju ste spasili od zločinačkih mina – rekao je predsednik Srbije.
 
Na dvadesetu godišnjicu od agresije predsednik Srbije je poručio da izražavamo zahvalnost najboljima među nama „a to su Srbi na Kosovu i Metohiji, koji čuvaju svoje ognjište i svoje srpsko ime i prezime“.
 
- Tokom svog istorijskog trajanja, Srbija se više puta kao ptica feniks dizala i oporavljala. Danas sa ponosom možemo da kažemo da je pametni i dobri narod Srbije, veran rodoljubivim idealima predaka i posvećen budućnosti svoje dece, pokrenuo Vaskrs otadzbine. Na tom putu budućnosti i napretka niko je neće zaustaviti – rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Srbije je poručio da Srbija ne želi u NATO i da je vojna neutralnost naš prirodni izbor.
 
- Hoćemo da budemo svoj na svome i ništa više. Nikome ne pretimo, ali Srbija je danas desetostruko jača nego 1999. i dvadeset puta jača nego 2008. godine – zaključio je.
 
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da je NATO 1999. godine načinio „stravičan zločin agresije prema Srbiji, ali i Republici Srpskoj, da je to bilo nepravedno, nepošteno i da ne može da oprosti, a da Srbija treba da bude ujedinjena i sa njom svi Srbi izvan Srbije“.
 
- Šteta koju su naneli je ogromna, civilizacijska, a nisu smatrali da treba da se izvine. Nisam od onih koji će im to ikad oprostiti i neću biti spreman da pređem preko toga. Obavljajući dužnosti, ali i kada budem običan čovek, imaću u sebi neoprostivo i tužno sećanje na te dane kad su i Republici Srpskoj i Srbiji naneti tako teški gubici – rekao je Dodik.
 
Dodik je dodao da danas problem Kosova nije rešen i da bombe nisu bile odlučujući politički faktor da se to pitanje reši.
 
- Zahvaljući sadašnjoj vlasti, ponovo je to pitanje na dnevnom redu. Teško, bolno, u nekorektnim okolnostima, u kojima je taj isti svet opet protiv Srba u pokušaju da ih pridobiju da priznaju tzv. Kosovo. Zato je važno da Srbija bude okupljena i svi mi oko Srbije. Treba dati snagu Aleksandru Vučiću i njegovoj pregovaračkoj poziciji i svemu što danas čini i pokušava od Srbije da načini. Slobodno nebo, plave boje koje simbolizuje slobodu – poručio je Dodik i istakao da je „snaga Srbije u snazi države, njegovog predsednika, vlade, demokratije“.
 
Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u svojoj besedi da se danas sećamo najtragičnijih dana u istoriji i istakao da tako nešto ne treba da se ponovi nikada i nigde u svetu.
 
- Zvuci sirena za uzbunu i danas su prisutni u našim životima. Čujemo ih u snovima, u svojim sećanjima. To su dani najtragičniji u našoj istoriji, dani za koje bismo želeli da se nikada više ne ponove našem narodu niti igde u svetu. To su zvuci pakla, zvuci mržnje koji izlaze iz dubine čovekova bića, koje razaraju, predaju smrti i najtužnim sećanjima – rekao je patrijarh Irinej.
 
Patrijarh je poručio da se moramo zbližiti i ujediniti u dobru i da nam je to danas najpotrebnije, jer je to ono što želi naša istorija, naša kultura i naši preci koji su ostavili trag u istoriji i kulturi.
 
Patrijarh je dodao i da „ono što danas vidimo na našim ulicama nije dobro, jer daje snagu našim neprijateljima“.
 
- Zna se kako se dolazi do položaja i vlasti. Na ovaj način ne mogu doći, niti mogu nauditi, ali mogu nauditi svom narodu i svojoj državi. Treba sa više ljubavi da se okrenu svom narodu, otadzbini i budućnosti. Mi smo narod koji se odlikuje ljubavlju prema drugim narodima – naglasio je patrijarh srpski i poručio da „moramo da pobedimo zlo koje nas je snalazilo, da odbranimo naše svetinje na Kosovu i Metohiji“.
 
Podsećajući na žrtve predaka, patrijarh srpski je istakao da se za svetu zemlju Kosova i Metohije moramo boriti.
 
- Moramo da se borimo da tu svetu zemlju, za koju su naši preci prolili krv i žrtvovali živote, sačuvamo i ostavimo u nasleđe isto onako kako su nama ostavili naši preci. Tu svetu zemlju ne smemo nikome pokloniti. Moramo je braniti svim dopuštenim sredstvima, a ne daj Bože da se koristimo i nekim drugim. Mi to ne želimo i molimo se Gospodu da ne dođemo u takvu priliku – poručio je patrijarh Irinej.
 
Prisutnima se obratio i zastavnik prve klase u penziji Slađan Vučković, vojni pirotehničar koji je 25. aprila 1999. godine izgubio obe šake tokom čišćenja terena od kasetnih bombi na Kopaoniku.
 
U svom obraćanju, istakao je da je taj dan potpuno promenio njegov život, a njegovu je decu „ta bomba iz aviona NATO pakta naterala da prerano odrastu“.
 
Pripadnici Vojske Srbije obeležili su Dan sećanja na stradale u NATO agresiji polaganjem venaca i cveća u svim garnizonima.
 
Delegacija Kopnene vojske, koju je predvodio komandant general-potpukovnik Milosav Simović, položila je vence kod Spomen kapele i Spomenika kod niške tvrđave, u centru Niša i kod Spomenika poginulima u NATO agresiji u Kasarni „Mija Stanimirović“.
 
Delegacija Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, koju je predvodio komandant general-major Duško Žarković, položila je venac na spomenik u Zemunu, kod zgrade Komande RViPVO, podignutom u čast poginulim pripadnicima vazduhoplovstva u NATO agresiji.
 
U NATO agresiji, koja je počela 24. marta 1999. godine i trajala 78 dana, stradalo je 2.500 ljudi. U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 11 nedelja, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.
 
NATO agresija je okončana potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 9. juna i usvajanjem Rezolucije 1244 u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Povezane vesti