Delegacija roda avijacije na prijemu kod komandanta RV i PVO

Sreda, 1.8.2018 | Kultura i tradicija

Povodom Dana roda avijacije, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Duško Žarković primio je danas delegaciju tog roda Vojske Srbije.

Uoči  2. avgusta — Dana roda avijacije, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Duško Žarković primio je danas u Domu vazduhoplovstva u Zemunu delegaciju tog roda, koju je predvodio pukovnik Aleksandar Bjelić, načelnik štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

General Žarković je pripadnicima roda avijacije čestitao praznik i odao im priznanje na rezultatima postignutim od prethodnog praznika do danas. U razgovoru je naročito istaknut značaj formiranja stabilne kadrovske baze za dalji razvoj roda, važnost kvalitetne obuke i bezbednosti letenja.

Dan roda avijacije Vojska Srbije proslavlja 2. avgusta u spomen na isti datum 1893. godine, kada je stupila na snagu Uredba o ustrojstvu celokupne vojske, kojom je bilo predviđeno da svaka divizija po mogućnosti u svom sastavu ima po jedno balonsko odeljenje. To je prvi dokument koji je predviđao postojanje vazduhoplovnih jedinica u srpskoj vojsci.

Povezane vesti