Poseta predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO-a

Utorak, 17.9.2019 | Međunarodna saradnja

Predsedavajući Vojnom komitetu NATO-a vazduhoplovni maršal Stjuart Pič boravio je u poseti Srbiji, tokom koje je imao susrete sa predsednikom Republike, ministrima odbrane i spoljnih poslova i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

Vazduhoplovni maršal Pič je posetu našoj zemlji započeo susretom sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, sa kojim je razgovarao o saradnji Vojske Srbije i Kfora, te zajedničkim aktivnostima koje se realizuju u okviru programa Partnerstvo za mir.

General Mojsilović je, govoreći o bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini, istakao da od Kfora, kao jedine legitimne oružane formacije na Kosovu i Metohiji očekujemo da bude neutralan i da doprinese opštoj stabilnosti u pokrajini i, posebno, bezbednosti nealbanskog stanovništva na Severu.

Tokom susreta je potvrđeno opredeljenje Republike Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i Individualni akcioni plan partnerstva.

Povezane vesti