Uručena odlikovanja povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije

Četvrtak, 20.4.2017 | Aktuelnosti

Državna odličja, dodeljena pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, danas je u Domu Garde uručio izaslanik predsednika Republike Milorad Simić.

Državna odličja, dodeljena pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, danas je u Domu Garde na Topčideru, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i državnog sekretara Nenada Nerića, uručio izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Simić.

Ukazima predsednika, povodom proslave Sretenja, odlikovano je 57 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, dok je povodom Dana Vojske medaljama nagrađeno njih 52 koji su se posebno istakli u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti.
 
Ordenom belog orla s mačevima trećeg stepena odlikovan je nedavno penzionisani general-potpukovnik Jovica Draganić, a  Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost 1. stepena general-potpukovnik Đokica Petrović, general-major Dušan Stojanović i brigadni general Ilija Todorov.
 
Čestitajući odlikovanima na visokim priznanjima, izaslanik predsednika Republike Milorad Simić, uputio je svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije čestitku povodom 23. aprila, Dana Vojske Srbije.
 
- Na taj dan sećamo se Takovskog ustanka 1815. godine, koji na određen način predstavlja temelj za stvaranje moderne srpske države kao i srpske vojske, koja je nastajala iz ustaničkih četa, takoreći iz naroda koji se latio oružja, da bi se oslobodio viševekovnog ropstva - rekao je Simić i dodao da upravo tu leže koreni duboke povezanosti naroda i vojske.

Izaslanik predsednika Republike istakao je da Vojska Srbije neguje ovu vezu i da, i u uslovima profesionalizacije, ostaje privržena građanima i pomaže im kad god je to potrebno.
 
- Vojska Srbije danas predstavlja stabilan i uređen sistem i sposobna je da izvrši sve misije i zadatke. Zbog izraženog patriotizma i požrtvovanog rada svojih pripadnika, spremna je da efikasno reaguje na sve izazove i pretnje po bezbednost naše zemlje - rekao je Simić i potvrdio da je aktivnostima u prethodnom periodu Vojska dala nemerljiv doprinos mirnom snu svih građana Srbije, čime je još jednom dokazala da otadzbina na nju uvek može da računa.
 
Obraćajući se odlikovanmi pripadnicima, Milorad Simić je rekao da su priznanja rezultat njihovog višegodišnjeg marljivog rada, posvećenosti poslu, jedinici, Vojsci i otadzbini.
 
-  Uveren sam da će visoka odlikovanja predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije za sve vas biti podstrek za još bolji rad a ostalim pripadnicima primer koji treba da slede, rekao je izaslanik predsednika Republike kome je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, radi brige države prema Vojsci, podrške i dobre saradnje, na poklon uručio vojni dvogled s posvetom.

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost 1. stepena odlikovano je troje pripadnika, njih 20 zlatnom i srebrnom medaljom za zasluge, dok je 33 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nagrađeno zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu.
 
Povodom Dana Vojske – 23. aprila, 19 pripadnika odlikovano je zlatnom i srebrnom medaljom za zasluge dok je 33 nagrađeno zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu.
 
Posebno priznanje, Vojnu spomen medalju za izuzetan doprinos sistemu odbrane Republike Srbije državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić uručio je producentu serije Vojna akademija Nebojši Gariću

Povezane vesti