Poseta komandanta Savezničkih snaga u Evropi

Sreda, 17.7.2019 | Aktivnosti NGŠ

Vrhovni komandant Savezničkih snaga u Evropi general Tod Volters boravio je u poseti Srbiji, tokom koje je imao susrete sa predsednikom Republike, ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

Nakon sastanka sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, general Volters je danas posetio Generalštab Vojske Srbije, gde je razgovarao sa načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem.

Na sastanku je bilo reči o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, saradnji Vojske Srbije sa Kforom, te zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i NATO-a u okviru programa Partnerstvo za mir.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji u našoj južnoj pokrajini, general Mojsilović je naglasio da je Kfor jedina legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji i da je kao takav najodgovorniji za bezbednost stanovništva na celokupnom prostoru Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, a posebno nealbanskog stanovništva na Severu.

Tokom susreta je potvrđeno strateško opredeljenje Republike Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva.

General Tod Volters, koji je i komandant američkih vojnih snaga u Evropi, dužnost vrhovnog komandanta Savezničkih snaga za Evropu preuzeo je u maju ove godine, a Srbiju je posetio u okviru obilaska regiona nakon prijema dužnosti.

Povezane vesti