Obeležavanje godišnjice Bitke na Košarama

Ponedeljak, 14.6.2021 | Kultura i tradicija
Povodom obeležavanja 22. godišnjice Bitke na Košarama, vrhovni komandant Vojske Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić položio je danas venac kraj Spomenika junacima sa Košara.

Nakon polaganja venca, predsednik Vučić je razgovarao sa veteranima ove slavne bitke i zahvalio im na svemu što su učinili za otadzbinu.

U okviru obeležavanja godišnjice legendarne bitke, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović primio je delegaciju pripadnika herojskih jedinica koje su učestvovale u Bici na Košarama i koje su 1999. godine branile granicu naše zemlje na karauli, a večeras će u Kombank dvorani u Beogradu biti održana komemorativna akademija.
 
Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su u rejonu karaule Košare na Juničkim planinama, pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju na SR Jugoslaviju i naprave prodor ka Metohiji. Iako suočeni sa daleko nadmoćnijim protivnikom, pripadnici Vojske Jugoslavije su pružili herojski otpor i sprečili prodor neprijatelja. Borbe su trajale do 14. juna 1999, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Spomenik junacima sa Košara postavljen je prošle godine u parku u neposrednoj blizini Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“. Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljavaca koji su stradali 1999. godine na karauli Košare.

Povezane vesti