Susret zamenika načelnika generalštabova vojski Srbije i Bugarske

Ponedeljak, 25.11.2019 | Međunarodna saradnja
Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković susreo se danas u Dimitrovgradu sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Bugarske armije general-potpukovnikom Dimitrom Ilijevim. 

Tokom susreta su razmenjena iskustva po pitanju migrantske krize i sagledane su mogućnosti za unapređenje bilateralne vojne saradnje u narednom periodu. Zaključeno je da je potrebno nastaviti sa razmenom informacija od značaja za preventivno delovanje i zaštitu građana, mira i stabilnosti naših država i regiona. 

Po pitanju bilateralne vojne saradnje je konstatovano da Vojska Srbije i Bugarska armija imaju najrazvijeniju saradnju u oblasti obuke što potvrđuje veliki broj međunarodnih vežbi u kojima zajednički učestvuju, a samo u ovoj godini pripadnici dveju vojski su učestvovali na pet međunarodnih vojnih vežbi. Za proveru osposobljenosti jedinica od velikog je značaja zajedničko gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru koji raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva izvode na poligonu „Šabla“ u Bugarskoj.

Dogovoreno je da se u narednom periodu nastavi sa unapređenjem vojno-vojne saradnje kroz aktivnosti od obostranog interesa.

Povezane vesti