Saradnja stanovništva u Kopnenoj zoni bezbednosti i pripadnika Vojske Srbije - JAČANjE POVERENjA

Sreda, 15.8.2007 | Civilno-vojna saradnja

Komanda garnizona i Kancelarija za civilno-vojnu saradnju u Vranju pokrenuli su akciju pružanja besplatnih medicinskih usluga lokalnom stanovništvu u opštinama Preševo i Bujanovac. Inicijativu su podržala i opštinska rukovodstva, a lokalno stanovništvo, i Srbi i Albanci, sa zadovoljstvom su prihvatili medicinske ekipe koje su ovih dana obišle sela Ilince, Mađere i Gramadu.

Komanda garnizona i Kancelarija za civilno-vojnu saradnju u Vranju pokrenuli su akciju pružanja besplatnih medicinskih usluga lokalnom stanovništvu u opštinama Preševo i Bujanovac. Inicijativu su podržala i opštinska rukovodstva, a lokalno stanovništvo, i Srbi i Albanci, sa zadovoljstvom su prihvatili medicinske ekipe koje su ovih dana obišle sela Ilince, Mađere i Gramadu.

Saradnja Vojske i naroda u ovom delu Kopnene zone bezbednosti i do sada je bila dobra, a najnovija akcija još više će ojačati međusobno poverenje.

Meštani zabačenih sela u pripadnicima Četvrte brigade vide prave prijatelje, jer su im oni u više navrata i kad je bilo najpotrebnije pritekli u pomoć.

Ideju komandanta Četvrte brigade pukovnika Milosava Simovića i potpukovnika Igora Avdića i Igora Šćepanovića iz Kancelarije za civilno-vojnu saradnju da medicinske ekipe povremeno obilaze meštane udaljenih sela u Kopnenoj zoni bezbednosti, obave lekarske preglede i daju neophodne lekove, podržali su i predsednici opština Preševo i Bujanovac, Ragmi Mustafa i Nagip Arifi, i dali punu podršku takvom odnosu Vojske Srbije prema stanovništvu u selima do kojih se teško i dolazi, a kamoli da se organizuju ovakve i slične akcije humanosti i solidarnosti.

„Četvrta brigada jedina je u Vojsci Srbije otvorila Kancelariju za civilno-vojnu saradnju. Nije slučajno što je vranjski garnizon odabran za otvaranje pomenutog civilno-vojnog punkta, koji će doprineti poboljšanju komunikacije i nastavku uspešne saradnje između pripadnika Vojske i lokalnog albanskog i nealbanskog stanovništva na jugu Srbije”, ističe komandant pukovnik Milosav Simović i naglašava da su gradonačelnici Preševa i Bujanovca u nju već uključili i direktore domova zdravlja u pomenutim gradovima. „Bez lažne skromnosti, Srbi i Albanci iskreno su dirnuti pažnjom Vojske Srbije”, kaže pukovnik Simović.

Direktor Doma zdravlja u Bujanovcu dr Bajram Hasani već je odredio tim lekara koji će ići zajedno sa vojnim medicinarima u naredne posete selima u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Zabita planinska sela Ilince i Mađere, u kojima je nastanjen isključivo albanski živalj, pripadaju preševskoj, a srpsko selo Gramada je u bujanovačkoj opštini. Vojnog lekara kapetana Sašu Dimitrijevića i ostalo medicinsko osoblje, albansko i srpsko stanovništvo ovih dana gleda očima ispunjenim zadovoljstvom i radošću.

U Gramadi samuje svega osmoro Srba, među njima i Olga i Stanimir Bogdanović. „Neizmerno sam zahvalan organizatorima ove akcije, koja u nama budi osećaj sigurnosti i bezbednosti i nadu da nismo zaboravljeni. A ohrabrilo me i što je lokalna samouprava u Bujanovcu, gde su na vlasti Albanci, obećala da će naše selo uskoro da dobije vodu”, kaže sedamdesetogodišnji Bogdanović.

Avdija Dželili iz Ilinca otac je devetoro dece. Besparica i nemaština sprečavaju članove tog brojnog domaćinstva da se zapute lekaru u grad. „Hvala pukovniku Simoviću i vojnom sanitetu što su mi pregledali oca Baftija i besplatno dali lekove za moju porodicu. Ovakvu humanost nikada neću da zaboravim”, kaže Dželili.

Akcijom pružanja besplatnih lekarskih pregleda i izdavanja medikamenata oduševljen je i seoski uča u Ilincu Delji Dalipi, koji je sa suprugom izrodio čak desetoro dece. „Akcija će još više ojačati poverenje koje smo i do sada imali u našu Vojsku”, ističe Dalipi.

Pripadnici 78. motorizovane brigade, koja je nedavno preformirana u Četvrtu brigadu Kopnene vojske, na jugu Srbije znani su ne samo po obezbeđenju 117 kilometara administrativne linije prema Kosmetu već i po humanosti, plemenitosti, velikom srcu i pružanju svekolike pomoći lokalnom srpskom i albanskom stanovništvu.

Svoja dobra dela oni nastavljaju. I već izgrađeno poverenje sa lokalnim stanovništvom još više produbljuju.

DOBRA DELA SE NE ZABORAVLjAJU

Potpukovnik Goran Stanković navodi primer od pre godinu i po dana, kada je petnaestogodišnji dečak Jeton Malići iz Preševa pomagao ocu u šumi u seči drva i motornom testerom povredio nogu. Otac Skender doveo ga je u vojnu bazu Cvore. Prvu pomoć povređenom pružio je kapetan prve klase Jovica Bosanac, koji je naredio da se dečak sanitetskim vojnim vozilom preveze do Preševa. Posle izvesnog vremena, Jetonov otac doveo je u bazu sina i doneo pite, kolača i sokove za vojnike i starešine. „Pripadnici 78. motorizovane brigade, zbog nepristupačnog terena, bili su prinuđeni da ručno iskopaju kanal dugačak 1,1 kilometar, zahvaljujući čemu su Stana i Slavomir Kitanović dobili vodu. Nisu zaboravili ni porodicu Slavomira Kitanovića iz Jablanice kod Bujanovca, čiji je sin Dragan poginuo za vreme bombardovanja”, priča potpukovnik Stanković.

Meštanima Muhovca, u kojem žive isključivo Albanci, pripadnici 78. motorizovane brigade izgradili su put. Manastirski kompleks Sveti Prokopije i put do njega u Ljiljancu kod Bujanovca uredili su inženjerci vranjskog garnizona. U opštini Trgovište pročistili su na nepristupačnom terenu kilometre puteva. Vojska je popravila i put od Bujića do Ranitovca u dužini od osam kilometara, na čemu su joj zahvalni tamošnji Albanci. Vojni inženjerci uredili su i prilaz do dzamije u Ilincu. Sestrinstvu manastira Sveti Pantelejmon u Lepčincu kod Vranja vojna inžinjerija je izgradila vodovodnu mrežu dugu šest kilometara.

Za pokazanu humanost i dobar odnos prema lokalnom stanovništvu u Kopnenoj zoni bezbednosti, pripadnici multinacionalnih taktičkih snaga „Istok” iz sastava Kfora u više navrata čestitali su kolegama iz vranjskog garnizona.

Povezane vesti