U Novom Sadu proslavljen Dan Prve brigade kopnene vojske

Četvrtak, 9.11.2017 | Kultura i tradicija

U kasarni „Jugovićevo“ u Novom Sadu održana je vojna svečanost povodom Dana Prve brigade kopnene vojske – 9. novembra.

Svečanim postrojavanjem pripadnika Prve brigade kopnene vojske u novosadskoj kasarni „Jugovićevo“, u prisustvu komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića, obeležen je 9. novembar – Dan jedinice.

– Naša današnja vrednost je sposobnost da branimo svoju zemlju, kako od vojnih tako i od nevojnih bezbednosnih pretnji. Svoje sposobnosti u protekloj godini proverili smo kroz međunarodne i nacionalne vežbe, brojna gađanja iz ličnog i kolektivnog naoružanja. Tokom čitave godine, sa manjim pauzama, angažovani smo na obezbeđenju administrativne linije prema Kosovu i Metohiji i kontroli Kopnene zone bezbednosti angažujući povremeno i preko 300 ljudi dnevno. Sve navedeno su naši rezultati, naša snaga i naša sposobnost. Opremljeni smo i osposobljeni da ukoliko bude potrebno pružimo neophodnu podršku stanovnicima u borbi sa stihijama i u slučaju ugrožavanja života i imovine – rekao je komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović, obraćajući se prisutnima.

Pripadnicima Prve brigade Dan jedinice čestitao je i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Simović, koji je sa brigadnim generalom Petrovićem najzaslužnijima uručio nagrade i priznanja.

Obeležavanju Dana Prve brigade prisustvovali su i Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade, Milan Novakov, načelnik Južnobačkog upravnog okruga, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, MUP-a, crkava i verskih zajednica i brojni gosti.

Za najbolju jedinicu Prve brigade kopnene vojske proglašeno je Prvo streljačko odelenje Druge pešadijske čete 11. pešadijskog bataljona, s komandirom odelenja zastavnikom Željkom Kuprešakom na čelu, kome je general Simović uručio priznanje.

Nakon svečanog defilea jedinica, za goste je upriličen i tehnički zbor naoružanja i opreme jedinice.

Dan Prve brigade kopnene vojske – 9. novembar slavi se u znak sećanja na istorijski datum kada je 1918. godine jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u oslobođeni Novi Sad.

Povezane vesti