Obraćanje načelnika Generalštaba stranim vojnim predstavnicima

Četvrtak, 5.4.2018 | Aktivnosti NGŠ

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković danas se u Centru za mirovne operacije obratio izaslanicima odbrane akreditovanim u Republici Srbiji.

Govoreći o temama vojno-strategijskog nivoa, general Diković je predstavio aktuelno angažovanje Vojske Srbije i buduće planove u vremenu, kako je istakao, velikog broja bezbednosnih izazova koji nas povezuju.

Načelnik Generalštaba je istakao da su pretnje nedeljive i zahtevaju zajednički odgovor i u tom smislu podvukao važnost saradnje sa državama i narodima s kojima Srbija deli zajedničke vrednosti.

On je, informišući izaslanike odbrane o angažovanju srpskih oružanih snaga u sve tri dodeljene misije, predstavio aktuelne koncepte upotrebe Vojske Srbije i razvoj njenih sposobnosti u godini za nama i tokom 2018. godine. U tom kontekstu spomenuo je i projekte „1.500“ i „1.500+“, koji su pokrenuti radi unapređenja sposobnosti snaga za reagovanje.

Prema rečima generala Dikovića, Vojska Srbije će nastaviti angažovanje u međunarodnim mirovnim operacijama u kojima će tokom 2018. godine biti angažovano oko 700 naših pripadnika, a planirana je i realizacija 34 zajedničke vežbe u zemlji i inostranstvu.

Načelnik Generalštaba je najavio nastavak saradnje u domenu obuke sa partnerskim oružanim snagama, ali i dalje opremanje i modernizaciju Vojske Srbije i posebno podvukao da je Vojska Srbije spremna i sposobna da preuzme svoj deo odgovornosti za mir u regionu i da aktivan doprinos partnerskim nacijama na očuvanju globalne bezbednosti, te da će i dalje raditi na unapređenju interoperabilnosti.

Povezane vesti