Godišnjica smrti prvog srpskog pilota

Utorak, 20.3.2018 | Kultura i tradicija

Polaganjem venaca i cveća na grob narednika Mihajla Petrovića, danas je na Novom groblju u Beogradu obeležena 105. godišnjica smrti prvog srpskog pilota i prve žrtve u istoriji srpskog vazduhoplovstva.

Na grob narednika Petrovića cveće je položio načelnik štaba Ratnog vazduhoplovstva i PVO pukovnik Aleksandar Bjelić, a vence i cveće su položile i delegacije udruženja koja neguju vazduhoplovne tradicije, potomci i poštovaoci.

Povodom godišnjice stradanja prvog srpskog pilota sutra će u Domu vazduhoplovstva u Zemunu biti otvorena izložba „Sećanje na vazduhoplovne žrtve“.

Narednik Mihajlo Petrović, prvi srpski pilot sa diplomom, tragično je nastradao 20. marta 1913. u borbenom letu kod Skadra u Prvom balkanskom ratu.

Mihajlo Petrović je bio pilot sa dozvolom broj jedan. Pripadao je prvoj grupi od šest srpskih pilota školovanih u Francuskoj 1912. godine. Na Farmanovu pilotsku školu u Francuskoj se upisao kada je srpska vojska 1912. godine pozvala dobrovoljce da se prijave za pilotsku obuku. Završne ispite je položio esec dana pre ostalih iz grupe. 

Povezane vesti