Snajperisti Vojske Srbije otputovali na takmičenje u Belorusiji

Utorak, 24.7.2018 | Obuka

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović ispratio je sinoć u Belorusiju pripadnike Vojske Srbije koji će učestvovati na Međunarodnim vojnim igrama u disciplini „Snajperska granica“.

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, u pratnji komandanta Prve brigade kopnene vojske brigadnog generala Željka Petrovića i zamenika komandanta Specijalne brigade pukovnika Miroljuba Čupića, ispratio je sinoć sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ devotočlanu ekipu Vojske Srbije koja će se takmičiti na Međunarodnim vojnim igrama u disciplini Snajperska granica u Brestu u Belorusiji.

– Vi ste prva ekipa snajperista koja se upućuje na Međunarodne vojne igre. Neće biti nimalo lako takmičiti se, jer nijanse odlučuju o pobedi. Neposredno pre takmičenja pomislite na vašu decu, supruge, roditelje, setite se vaših jedinica, Kopnene vojske, Vojske Srbije i otadzbine Srbije. Za njih gađajte! Za njih se borite! Budite uporni i izdržljivi i sigurno ćete na dostojan i častan način predstaviti svoju jedinicu, Kopnenu vojsku, Vojsku Srbije i Republiku Srbiju – istakao je komandant Kopnene vojske.

Pripadnici Vojske Srbije će se prvi put takmičiti na Međunarodnim vojnim igrama u ovoj disciplini. Pripreme su počele 7. maja i trajale su do 13. jula. Na poligonima Vojske Srbije naš tim se pripremao gađajući snajperskim puškama 7,9mm M76 i zastava M917,62mm, automatskom puškom AKŠ, pištoljem glok i bacajući vežbovnu bombu M75, a na samom takmičenju koristiće oružje sličnih karakteristika. Naši snajperisti će gađati snajperskim puškama dragunov, automatskom puškom AK74, pištoljem makarov 9mm i koristiće RDG bombe.

U Belorusiji ih očekuje takmičenje u jakoj konkurenciji, koje će sadržati četiri faze za one najuspešnije. Svaki pojedinac moraće da u prvoj, individualnoj fazi, izvrši sedam zadataka. Zatim će, u drugoj fazi, „Snajperski par“, svaku državu predstaviti po dva snajperska para, pred koje će biti postavljeno sedam zadataka i složenih situacija. U ovom delu takmičenja će učestvovati svi snajperski parovi.

U trećoj fazi će pred osam najboljih biti postavljeno osam prepreka na stazi dužine jedan kilometar. U ovoj fazi će gađati snajperima na daljinama 400, 500 i 600 metara, pištoljem na 25 metara i bacaće bombu sa 25 metara. U poslednjoj, četvrtoj fazi, snajperski parovi se takmiče jedni protiv drugih i tada postoji mogućnost da se predstavnici jedne zemlje takmiče među sobom.

Povezane vesti