Prikaz nove mobilne platforme za dekontaminaciju

Petak, 2.10.2020 | Iz jedinica
Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike 246. bataljona ABHO u kasarni „Car Lazar” u Kruševcu i prisustvovao prikazu mobilne platforme za dekontaminaciju, novog sredstva koje se nalazi na trupnom ispitivanju u tom bataljonu.

Tom prilikom ministar Vulin je rekao da se ABHO jedinice opremaju i pripremaju da budu spremne da pomognu civilnim vlastima gde god i kad god to bude potrebno, a da će Vojska Srbije biti kadrovski, materijalno i tehnički spremna za svaki izazov koji može da se nađe pred njom.
 
Mobilna platforma za dekontaminaciju je sredstvo koje razvija Vojnotehnički institut, a od 24. septembra nulta serija ovog sredstva se nalazi na trupnom ispitivanju u 246. bataljonu ABHO.

Integracijom i razvojem mobilne platforme za dekontaminaciju Vojska dobija sredstvo koje može zameniti pet drugih — automobil-cisternu za dekontaminaciju, automobil-cisternu za vodu, navalno vozilo za gašenje požara, Rozen-Bauer pumpu za ispumpavanje vode i sani-dzet uređaj za dekontaminaciju.
 
Platforma je namenjena za radiološku, biološku i hemijsku dekontaminaciju ljudi, naoružanja i tehničkih sredstava, uključujući i vazduhoplova, artiljerijskih oruđa i vozila viših od tri metra, a može se koristiti i za ispumpavanje vode iz poplavljenih područja, asanaciju bojišta i gašenje požara.

Povezane vesti