Srbija je od danas vlasnik još četiri MiG-a 29

Ponedeljak, 25.2.2019 | Međunarodna saradnja

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ratnog vazduhoplovstva i PVO VS, koju je predvodio ministar odbrane Aleksandar Vulin, prisustvovala je u 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču primopredaji četiri beloruska MiG-29.

Ministar Vulin: Srbija je od danas vlasnik još četiri MiG-a 29


Migovi su od danas i formalno u vlasništvu Republike Srbije a u našu zemlju će doći pošto bude završen remont koji je počeo u beloruskom remontnom zavodu 22. februara.

– Ovo su četiri aviona koja su vlasništvo države Srbije, Ministarstva odbrane i Ratnog vazduhoplovstva. Možemo slobodno da kažemo da mi od danas raspolažemo sa 14 migova 29 što je broj koji nismo mogli da sanjamo 2012. godine kada je predsednik Vučić postao ministar odbrane. U ovom vremenu njegovi lični odnosi sa predsednikom Lukašenkom su pokazali koliko su važni i mi danas stojimo ispred četiri aviona koja su plod ugovora o vojno-tehničkoj saradnji i pomoći Belorusije Srbiji, izjavio je ministar odbrane, Aleksandar Vulin posle prijema beloruskih aviona.

Dogovoreno je da se remont i prva faza modernizacije migova 29 završi u beloruskom 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču. Govoreći o rokovima ministar Vulin je istakao da su oni dogovoreni i precizni i da smo zadovoljni njihovom brzinom.

– Računamo da ćemo u najkraćem mogućem roku završiti prvu fazu, fazu remonta a onda i drugu fazu modernizacije. – Mi ćemo imati 14 migova na nivou generacije 4+ što znači da su jedni od najsavremenijih aviona na svetu. Naše ratno vazduhoplovstvo decenijama nije bilo snažnije, naši piloti sada mogu da računaju na časove naleta kao u vreme JNA, mogu da računaju da će upravljati najsavremenijim sredstvima a naše nebo i naša Srbija će biti sigurna, slobodna i nezavisna. Ovo je veliki dan za državu Srbiju, veliki dan za naše Ratno vazduhoplovstvo, izjavio je ministar Vulin.

Prijemu aviona MiG-29 prisustvovao je i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, koji je istakao da su srpski piloti spremni za još četiri aviona.

– Imamo dovoljan broj pilota, podižemo nivo njihove obučenosti i spremni smo za prijem ova četiri aviona. Istovremeno sa prijemom ovih aviona mi u Srbiji raspolažemo avionima na kojima se vrši obuka. U poslednje vreme smo imali obuku petorice pilota koji su završili preobuku u inostranstvu kao i dvojicu pilota koji su preobuku završili u 204. vazduhoplovnoj brigadi, istakao je general Žarković.  

– U godini kada se obeležava 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Belorusije i Srbije koji su zasnovani na poverenju, poštovanju i podršci, obeležavamo i pet godina od uspostavljanja veza između ministarstava odbrane. Ponosan sam sam što je naša vojna saradnja veoma intenzivna i što danas prisustvujemo svečanoj ceremoniji primopredaje migova 29 Ministarstvu odbrane Srbije, izjavio je načelnik štaba za naoružanje Ministarstva odbrane Belorusije general-major Andrej Fedin. 

Istakao je da srpski i beloruski vojnici aktivno učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama i međunarodnim vojnim igrama, pripremama za inostrane misije.

– Mi veoma cenimo naše vojne veze sa Srbijom i nastavićemo da ih razvijamo. Mi Belorusi Srbiju doživljavamo kao bratsku i prijateljsku zemlju i rado ćemo pomoći u učvršćivanju odbrambene moći za nas bratske države. Želim da se migovi podižu na nebo samo tokom obuke i svečanosti, izjavio je general Fedin.

Predsednik Državnog vojno-industrijskog komiteta Roman Aleksandrovič Golovčenko rekao je da će 558. vazduhoplovni zavod učiniti sve da, u ugovorenom roku poveća potencijal i borbenu moć migova 29 koji su danas predati Ministarstvu odbrane Srbije. Dodao je da je za Zavod ovaj dan veoma značajan jer je i bitan korak ka učvršćivanju odnosa dve zemlje. Golovčenko se nada da će ova četiri miga biti vidan deo štita Srbije radi očuvanja njene nezavisnosti i suvereniteta.

U protekle dve nedelje stručni tim Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je, zajedno sa svojim beloruskim kolegama iz Ministarstva odbrane, AO „Belteheksport“ i 558. remontnog zavoda, izvršio prijem četiri aviona MiG-29 sa pratećim kompletima zemaljske opreme. Avioni su odmah predati na generalni remont i modifikaciju opreme kako bi bili opremljeni kao i ostalih 10 aviona koji sada štite nebo Srbije. Beloruski migovi imaju dvostruko duže vreme patroliranja u odnosu na starije verzije MiG-29.

Tehničko stanje i raspoloživi resursi aviona koji su u prvoj trećini njihovog veka upotrebe, kao i stanje njihovih vitalnih agregata, sklopova i sistema govore da su oni do sada održavani i eksploatisani u skladu sa propisanim tehničkim normama i velikom pažnjom i predstavljaju visokokvalitetnu platformu za nastavak njihove eksploatacije i dalju modernizaciju.

Ministra Vulina je na aerodromu ispratio njegov beloruski kolega general-potpukovnik Andrej Aleksejevič Ravkov.

Povezane vesti