Obuka inžinjeraca na Savi

Petak, 14.8.2020 | Obuka
Posle višenedeljne obuke na poligonima i vežbalištima Centra za obuku Kopnene vojske u Požarevcu, polaznici 15. klase Osnovnog kursa za podoficire roda inžinjerije koji se osposobljavaju za komandovanje odeljenjem realizuju stacionarno logorovanje na reci Savi.

U toku dosadašnje obuke polaznici kursa savladali su teoretske sadržaje iz predmeta sredstva i oprema, taktika inžinjerije i metodski su osposobljeni za izvođenje obuke sa vojnicima na služenju vojnog roka i profesionalnim vojnicima.

Polaznici kursa su na Savi, praktično u ulozi neposrednih izvršioca i komandira odeljenja u okviru teme „Savlađivanje vodenih prepreka“, izradili plovna sredstva od priručnog materijala, proverili svoja znanja iz poznavanja karakteristika vodenih prepreka i uspešno savladali vodenu prepreku improvizovanim i formacijskim plovnim sredstvima. Tokom logorovanja, polaznici kursa imaju i vežbu pripreme rušenja železničkog mosta, uz sprovođenje svih procedura za realizaciju takvog zadatka – izviđanje komunikacija i objekata, proračun potrebne količine eksploziva i priprema mosta za rušenje.

Po završetku logorovanja, polaznici Osnovnog kursa za  podoficire roda inžinjerije obučavanje će nastaviti u inžinjerijskim jedinicama Vojske Srbije.

Povezane vesti