Obilazak snaga za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora

Subota, 16.11.2019 | Aktuelnosti
Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je na batajničkom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ pripadnike Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane  angažovane u dežurnoj jedinici lovačke avijacije u okviru stalno zadejstvovanih snaga za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, kao i radove na objektima za smeštaj vazduhoplova.  

Nakon obilaska i razgovora sa pripadnicima dežurnih jedinica, ministar Vulin je istakao da sve ono što je uništeno u NATO agresiji, gde god da se to nalazi u prostoru za koji je odgovorna Vojska Srbije biće obnovljeno i unapređeno.

– Batajnički aerodrom mora da ima sve one kapacitete koji su bili uništeni pre agresije, a zaštita našeg neba je ono što je zadatak našeg vazduhoplovstva. Mi nećemo, kao druge zemlje, dopuštati da neko drugi čuva naše nebo, mi nećemo kao druge zemlje iznajmljivati tuđe lovce i pilote. Srpska avijacija će čuvati srpsko nebo – naglasio je ministar Vulin.

Na aerodromu na Batajnici, dodao je ministar odbrane, intenzivno se radi.

– Sređuju se nadstrešnice za „dežurne pare“, sređuju se hangari i sve ono što je potrebno našim vazduhoplovcima. Do kraja godine, verujem da ćemo obezbediti i potpuno nove komplete opreme, što nismo radili više od 20 godina, a plata pilota je, takođe, značajno unapređena. Sve to govori da ćemo biti u stanju da čuvamo naše nebo i da su to ovi ljudi radili i kada je vazduhoplovstvo bilo zanemareno i zapušteno i uspevalo da opstane samo zahvaljujući njihovom entuzijazmu i njihovoj ljubavi prema pozivu i njihovoj ljubavi prema svojoj zemlji. Sada je vreme da im se za to zahvalimo – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući sporazumu između predsednika Vučića, Putina i Lukašenka, vazduhoplovstvo je dobilo nove „migove“, nove aparate koje remontujemo i modernizujemo.

– Naše nebo je sigurno i zaštićeno, ali naš zadatak je takođe da obezbedimo ovim ljudima ovde na Batajnici i čitavom našem vazduhoplovstvu i PVO da imaju sve uslove, da imaju dobre plate, prioritet pri dobijanju stanova i sve ono što je potrebno njima i njihovim porodicama da se koncentrišu na jedinu i najvažniju stvar u njihovim životima - a to je zaštita naše zemlje, našeg neba i naše slobode – zaključio je ministar Vulin.

U pratnji zamenika komandanta RV i PVO brigadnog generala Željka Bilića i komandanta 204. vazduhoplovne brigade pukovnika Braneta Krnjajića, ministar Vulin je obišao radove na objektima za smeštaj vazduhoplova, prostorije za pilote, kao i hangare na batajničkom aerodromu. General Bilić i pukovnik Krnjajić informisali su, tom prilikom, ministra odbrane o stepenu realizacije radova na objektima za smeštaj vazduhoplova i prateće infrastrukture, kao i o stanju u jedinici.

Povezane vesti