Decenija Programa državnog partnerstva Srbije i Nacionalne garde Ohajo

Ponedeljak, 5.9.2016 | Aktuelnosti

Svečanost povodom obeležavanja deset godina od uspostavljanja Programa državnog partnerstva Republike Srbije i Nacionalne garde Ohajo održana je večeras u Domu Vojske.

Svečanost povodom obeležavanja deset godina od uspostavljanja Programa državnog partnerstva Republike Srbije i Nacionalne garde Ohajo održana je večeras u Domu Vojske u prisustvu državnog sekretara u Ministarstvu odbrane Nenada Nerića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skata, komandanta Nacionalne Garde Ohaja general-majora Marka Bartmana, kao i predstavnika državnih institucija.

Govoreći o značaju saradnje u okviru Programa državnog partnerstva dveju zemalja, državni sekretar Nerić je istakao da su obuka za učešće u multinacionalnim operacijama, vojnomedicinska saradnja, usavršavanje oficira i podoficira, kao i zajedničke vežbe deo širokog spektra aktivnosti u kojima su se pripadnici Vojske Srbije i Nacionalne Garde Ohaja pripremali i obučavali zajedno.

Posebno ističući zajedničke napore u realizaciji projekta Centra za obuku jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama u bazi„ Jug“,državni sekretar Nerić je izrazio uverenje da će, iako je ostalo još mnogo posla, taj centar postati jedan od najsavremenijih u tom domenu, ne samo u ovom delu regiona, već i šire.

- Verujem da ste svi više ili manje upoznati sa aktivnostima civilno-vojne saradnje koji se realizuju od 2009. godine u okviru projekta „Humanitarna asistencija“. Intenzivirali smo i aktivnosti vojnomedicinske saradnje koja se upravo ovih dana realizuje kroz zajedničku trilateralna vojnu vežbu pripadnika Oružanih snaga Angole, Nacionalne garde Ohaja i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u selu Reljan. Naravno, tu je i niz drugih zajedničkih aktivnosti sa jasnom opredeljenošću da ih u narednom periodu unapređujemo – naglasio je državni sekretar Nerić.

Osim znanja i iskustva koja su naši pripadnici u zajedničkom radu stekli, kako je ocenio državni sekretar Nerić, kvalitet programa Nacionalne garde Ohaja i Republike Srbije, ogleda se, pre svega, u uspostavljanju prijateljstva između pripadnika naših vojski i građana, i to tako treba da ostane i ubuduće.

Prema rečima ambasadora Skata, Program državnog partnerstva Republike Srbije i Nacionalne garde Ohaja jedan je od segmenata uspešne i trajne saradnje i prijateljstva koji je jedinstvena prilika za izgradnju čvrstih i postojanih veza.

- Razvoj Centra za obuku za mirovne operacije u bazi „Jug“ potvrđuje vrednosti ovako dugoročnih veza, jer zajedno gradimo nešto od velikog značaja, a to iziskuje vreme. Upravo je to razlog zašto je uspostavljanje trajnih ličnih odnosa od izuzetnog značaja. Sveukupno, pomoć vlade SAD za razvoj baze „Jug“ iznosila je više od sedam milion dolara, a za sve ovo vreme, rukovodioci i radnici na ovom projektu su dolazili i odlazili, ali „tim Ohajo“ je ostao nepromenljiv – naglasio je ambasador Skat dodajući i da je civilno-vojna saradnja, takođe, važan aspekt Programa državnog partnerstva, a naročito u oblasti pružanja pomoći u slučaju elementarnih nepogoda.

On je ukazao da je predstojeća vežba zajedničkog medicinskog angažovanja na jugu Srbije, odličan primer kako tako definisana saradnja daje rezultate i van vojske, izražavajući, takođe, i uverenje da će i u narednih deset godina ova saradnja ostvariti još značajnija dostignuća.

Program državnog partnerstva Republike Srbije i Ohaja realizuje se na osnovu potpisanog Sporazuma o statusu snaga, a zvaničan početak saradnje u oblasti odbrane označila je prva poseta komandanta Nacionalne garde Ohaja general-majora Gregorija Vejta u septembru 2007. godine. U proteklih deset godina, vojno-vojna saradnja se konstantno razvijala da bi danas, Program državnog partnerstva sa Srbijom, SAD ocenile kao jedan od najuspešnijih od više od 60 uspostavljenih programa širom sveta.

Pogledajte foto-galeriju


Povezane vesti