Predsedavajući Vojnom komitetu EU u poseti Srbiji

Petak, 11.10.2019 | Međunarodna saradnja
Na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, u poseti Srbiji boravi predsedavajući Vojnom komitetu Evropske unije general Klaudio Gracijano.

General Gracijano je danas posetio Generalštab Vojske Srbije, gde je sa generalom Mojsilovićem razgovarao o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, angažovanju Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama Evropske unije i borbenoj grupi EU „Helbrok“, kao i o mogućnostima za unapređenje saradnje.

Tokom susreta je potvrđeno opredeljenje Republike Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće projekte zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije. 

Govoreći o učešću naše zemlje u vojnim operacijama Evropske unije, general Gracijano je istakao da Srbija svojim kredibilnim učešćem šalje jasnu poruku da je pouzdan i odgovoran partner.

Predsedavajući Vojnom komitetu EU je tokom boravka u Srbiji imao odvojene susrete sa ministrima spoljnih poslova i odbrane Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vulinom, a održao je i predavanje polaznicima 63. klase Generalštabnog usavršavanja. U nastavku posete sastaće se sa predstavnicima Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane i obići Vojnomedicinsku akademiju.

Povezane vesti