Svečano otvaranje Međunarodnih vojnih igara i vojnotehničkog foruma „Armija 2020“

Nedelja, 23.8.2020 | Međunarodna saradnja
,,Međunarodne vojne igre 2020“, jedno od najvećih vojnih sportskih takmičenja na svetu, i prestižni sajam naoružanja i vojne opreme ,,Armija 2020“ otvoreni su danas u parku Patriot nadomak Moskve u Ruskoj Federaciji.

Svečanosti, koju je otvorio ministar odbrane general armije Sergej Šojgu,  prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, sa delegacijom, visoki zvaničnici ruske vlade na čelu sa predsednikom Vlade Mihailom Mišustinim, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije general armije Valerij Gerasimov i više od 90 stranih delegacija.

Tokom posete, koja se realizuje na poziv ruske strane, načelnik Generalštaba se susreo sa našim vojnicima koji učestvuju na takmičenju i obišao izložbenu postavku Međunarodnog vojnotehničkog foruma ,,Armija 2020“, a sa delegacijom je prisustvovao i prvoj individualnoj trci u disciplini „Tenkovski biatlon“ u kojoj je nastupila i jedna od tenkovskih posada naše vojske.

U razgovoru sa našim vojnicima general Mojsilović je izrazio nadu da će vredan i požrtvovan rad tokom priprema u Srbiji i Ruskoj Federaciji uspeti da pretoče u dobre rezultate uprkos žestokoj konkurenciji.

Pripadnici Vojske Srbije na ovogodišnjim ,,Međunarodnim vojnim igrama”, od 23. avgusta do 5. septembra, učestvuju u tri discipline – „Tenkovskom biatlonu“, „Vojnom reliju“ i „Snajperskoj granici“. Prve dve discipline održavaju se u Ruskoj Federaciji, a treća u Republici Belorusiji.

U disciplini „Tenkovski biatlon“ na poligonu „Alabino“ učestvuju četiri najbolje ekipe srpskih tenkista – tri takmičarske i jedna rezervna, odnosno 23 pripadnika Vojske Srbije. Pripadnici Vojske Srbije učestvuju u najatraktivnijoj disciplini ,,Međunarodnih vojnih igara“ od 2014. godine, a najbolji rezultat do sada postigli su 2015. godine kada su osvojili treće mesto. 

Ekipa vozača Vojske Srbije koja broji 13 članova takmičiće se u disciplini „Vojni reli“, koja se održava u Republici Tuva na krajnjem istoku Ruske Federacije. Pripadnici Vojske Srbije su u ovoj disciplini prvi put učestvovali prošle godine kada su osvojili treće mesto. 

U disciplini „Snajperska granica“ naši vojnici učestvuju treći put. I ove godine, takmičare Vojske Srbije u Belorusiji očekuje nadmetanje u individualnom gađanju i u okviru snajperskih parova, a u ekipi je devetoro pripadnika Vojske Srbije.

Povezane vesti