Ministar Vulin obišao 28. mehanizovani bataljon

Sreda, 19.9.2018 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas obuku pripadnika 28. mehanizovanog bataljona, novoizgrađene objekte za smeštaj borbenih vozila i bogoslužbene prostore u kasarni „Rifat Burdzević – Tršo“ u Novom Pazaru.

Ministar Vulin: Briga o ljudima i obuka su odlike uspešne vojske


Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika komandanta Kopnene vojske general-majora Želimira Glišovića i komandanta Druge brigade Kopnene vojske brigadnog generala Željka Kuzmanovića, obišao je danas obuku pripadnika 28. mehanizovanog bataljona, novoizgrađene objekte za smeštaj borbenih vozila i bogoslužbene prostore u kasarni „Rifat Burdzević – Tršo“ u Novom Pazaru.
 
Na početku obilaska, komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović i potpukovnik Aleksandar Zdravković informisali su ministra Vulina o zadacima i dostignutom nivou operativnih sposobnosti jedinice.

Kako je istakao ministar odbrane, Druga brigada kopnene vojske je brigada u kojoj se vodi računa o čoveku, o obuci, a obuka i briga o ljudima je ono što razlikuje uspešnu od neuspešne vojske.
 
– Mi ćemo i više nego do sada obratiti pažnju na obuku, ali ne samo aktivnih pripadnika, već i rezervnog sastava Vojske Srbije, što je deo potrebe da svi zajedno branimo našu zemlju, da svi budemo spremni za odbranu zemlje, ali i da budemo spremni da zemlju čuvamo u trenucima elementarnih katastrofa, da znamo šta da radimo i kako da se ponašamo tokom poplava, požara i svega što može da ugrozi život i imovinu. Druga brigada daje svoj doprinos i nastaviće da daje doprinos, rekao je ministar odbrane.
 
Prema njegovim rečima, Druga brigada je deo ove zajednice.

– Ovo nije okupatorska vojska. Ovo je vojska koja je izrasla iz ovog naroda i zbog ovog naroda. Zato posebno pozivam pripadnike većinskog naroda, na ovom prostoru pripadnike Bošnjačke zajednice, da se prijavljuju i učestvuju u svojoj vojsci. Njihova verska prava su zagarantovana i sve ono što čini njihovu specifičnost u Vojsci Srbije se poštuje i razvija. Pozivam ih da priđu svojoj vojsci, da budu njen deo i čuvaju svoju jedinu domovinu i zemlju, našu zajedničku Srbiju. Nemojmo dozvoliti da bilo ko, ko je željan jeftine političke promocije, pravi među nama podele. Podela nema i ne može ih biti, a koliko vidim ono koji to rade - rade obično kada žive u Beogradu, onda smatraju da je to najbolja i najlepša država, a valjda i vojska, a kada ostanu bez funkcije i položaja u Beogradu onda su spremni da svađaju narod. Ovo je vaša vojska. Ovo je naša vojska. Ovo je naša jedina zemlja i molim Bošnjake da u većem broju priđu Vojsci Srbije - kvalitet života se popravlja, plate nam rastu, uslovi rada su sve bolji i tako će se nastaviti. Iskoristite tu priliku, zaključio je ministar Vulin.
 
Komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović predstavio je ministru Vulinu stanje i dostignut stepen operativnih sposobnosti komande i jedinica Druge brigade, infrastrukturu kasarne u Novom Pazaru, kao i deo trenažnih kapaciteta. Prema njegovim rečima, komanda i jedinice Druge brigade operativno su sposobne da izvrše sve postavljene zadatke.
 
Pre obilaska, ministar Vulin sastao se sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i načelnikom Raškog upravnog okruga Nebojšom Simovićem.
 
Gradonačelnik Biševac istakao je veoma dobru saradnju Grada Novog Pazara i Vojske Srbije i poručio da je vojska uvek pomagala građanima Novog Pazara, a posebno je naglasio to što pripadnici Vojske Srbije različitih veroispovesti u novopazarskoj kasarni imaju prostorije za obavljanje verskih obreda. On je zahvalio i pohvalio to što je Vojska Republika Srbija zastavnika prve klase Elvira Smailagića uputila, kao svog predstavnika, na Hadz u Saudijsku Arabiju.

Načelnik Raškog upravnog okruga Simović izrazio je zadovoljstvo posetom ministra Vulina i zahvalio pripadnicima Druge brigade za sve što su uradili, i što rade, u pružanju pomoći civilnom stanovništvu, jer je „vojska uvek sa svojim stanovništvom“.

Povezane vesti