Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije

Subota, 9.9.2017 | Aktuelnosti

Na svečanoj ceremoniji ispred Doma Narodne skupštine danas su promovisani najmlađi potporučnici Vojske Srbije.

Prve oficirske činove dobilo je 187 kadeta i kadetkinja 138. klase Vojne akademije i 3. klase Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije. 

Najboljima u rangu, sablje je uručio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, dok je najuspešnijim kadetima po vidovima i službama načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković uručio pištolje sa posvetom. Najboljim kadetima Medicinskog fakulteta VMA ministar odbrane Aleksandar Vulin dodelio je paradne bodeže.
 
Najbolji kadeti 138. klase Vojne akademije su Aleksandar Ilić (opšti uspeh 9,73, studijski program Javne finansije), Ivan Dimitrijević (opšti uspeh 9,72, studijski program Vojnohemijsko inženjerstvo, modul Ubojna sredstva) i Marija Lukić (opšti uspeh 9,67, studijski program Javne finansije).
 
Najbolji u rangu po vidovima i službama su – u vidu Kopnena vojska Milan Stevanović (opšti uspeh 9,58, studijski program Menadzment odbrane, modul Artiljerija), u vidu Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Stefan Marković (opšti uspeh 8,93,  studijski program Menadzment odbrane, modul ARJ za PVD), a najbolji u službama je Vladimir Marković (opšti uspeh 9,44, studijski program Javne finansije).
 
Najbolji kadeti na Medicinskom fakultetu VMA su Miloš Danilović (opšti uspeh 10,00), Stefan Petković (opšti uspeh 9,94) i Aleksandra Đajić (opšti uspeh 9,92).
 
Čestitajući prve oficirske činove najmlađim potporučnicima Vojske Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao:
 
– Prava škola, pored sticanja novih znanja i veština, postavlja sebi zadatak da kod polaznika razvije interesovanja za bolje razumevanje događaja, pojava i procesa u svetu koji nas okružuju, da stvara svestranu, radoznalu ličnost, uvek žednu novih znanja. Naši oficiri se i obrazuju u skladu sa tim ciljem. A postrojeni ovde ispred Doma Narodne skupštine kadeti 138. klase Vojne akademije i kadeti 3. klase Medicinskog fakulteta VMA su upravo završili svoje školovanje za početne oficirske dužnosti i spremini su za hrabar i častan životni poziv – da služe svojoj otadzbini i svim njenim građanima.
 
Predsednik Srbije podsetio je najmlađe oficire na to da su završili školu koja je u svojoj tradiciji od 167 godina iznedrila slavne oficire  Putnika i Stepu, Mišića i Bojovića, majora Gavrilovića, i druge, koji su vodili srpsku vojsku kroz pobede i slavu u oba svetska rata. Rekao im je da su oni najmlađa generacija oficira koja baštini i nastavlja tradiciju svojih predaka, unapređujući svoja znanja i veštine najsavremenijim obrazovnim postavkama.
 
– Obavljanje prve oficirske dužnosti suočiće vas sa svakodnevnim izazovima, donosićete važne odluke od kojih zavisi uspešno izvršenje postavljenog zadatka, zato morate da budete svesni odgovornosti za ono što je najvrednije, a to su ljudski životi i povrh svega naša jedina otadzbina Srbija. Uveren sam da su odgovornost prema ljudima koji očekuju vaša naređenja, ali i odgovornosti prema otadzbini, vrednosti koje su vam duboko usađene tokom školovanja na Vojnoj akademiji. Siguran sam da ćete znati da se uhvatite u koštac i sa najtežim problemima. Zato, među vrednostima kojima se najpre učite kao kadeti, najviše mesta zauzimaju vojnička čast, oficirski integritet, ljubav prema Srbiji, ponos na slavnu vojničku tradiciju, ali i sistem vrednosti koji počiva na slobodarskoj ideji, koja je ispisala naše povesno slovo, ideji humanosti i saradnje među državama, ideji mira. Vaš posao je da čuvate, branite i štitite nezavisnost i suverenitet naše Republike Srbije – naglasio je predsednik Vučić.
 
Obraćajući se i okupljenim građanima predsednik Srbije rekao je kako je ponosan na to što Vojska Srbije po ugledu i poštovanju zauzima prvo mesto među institucijama države i uživa najveće poverenje.
 
– Srbija svakako pretenduje da u oblasti odbrane i bezbednosti, ali i školovanja oficirskog kadra, zauzme lidersku poziciju u regionu s obzirom na njen geografski položaj, na obučenost i osposobljenost njene armije, ali i ugled koji srpsko vojno školstvo ima u svetu. Tokom respektabilnog postojanja i rada, kroz našu Vojnu akademiju prošli su kadeti iz velikog broja zemalja sa svih kontinenata – rekao je Vučić i pozvao prisutne da pozdrave kadete iz Angole i Republike Srpske, koji su upravo završili Vojnu akademiju Univerziteta odbrane Vojske Srbije. On je istakao da će i ti mladi oficiri odneti u svoje zemlje izuzetno oficirsko znanje, da će poneti lepa sećanja na boravak i školovanje u Srbiji, pre svega doživotna prijateljstva sa svojim kolegama iz iste klase.
 
– Još jedan od nacionalnih prioriteta jeste očuvanje i povećavanje ugleda naše vojske i vojne profesije. U uslovima složenih bezbednosnih izazova današnjice Vojska održava i unapređuje svoje operativne i funkcionalne sposobnosti kako bi u svakoj situaciji bila spremna da oružanu silu kojom raspolaže usmeri na izvršavanje poverenih misija i zadataka. Taj proces ogleda se u razvoju, modernizaciji, opremanju i naoružavanju Vojske Srbije, kao i u naučnoistraživačkoj i obrazovnoj delatnosti. Tek jedno s drugim, dakle u stalnom saglasju, izgrađuju i unapređuju efikasnost  Vojske Srbije – rekao je Vučić u svom obraćanju.
 
On je istakao i čvrsto opredeljenje Srbije za vojnu neutralnost:
 
– To ne znači da bi naša vojska trebalo da ostane pasivna u odnosu na izazove po mir i bezbednost. Neutralnost ne znači nezainteresovanost i pasivnost. Naprotiv. Znači, između ostalog, iskrenu posvećenost miru i saradnji. Zato su pripadnici naše vojske angažovani u više zemalja sveta u mirovnim operacijama u više svetskih kriznih žarišta. Želim da podelim sa svim građanima Srbije ponos na pripadnike naše vojske koji za svoj trud, znanje, obučenost i posvećenost zaslužuju brojne i stalne pohvale i koji nas časno predstavljaju među svojim kolegama iz celog sveta.
 
Predsednik Srbije je rekao da je to angažovanje mali, ali veoma bitan pokazatelj naše želje da „kao država ne budemo nošeni burom svetskih zbivanja već da kormilom svoje sudbine sami upravljamo. Da osluškujemo ono što se događa oko nas, ali i sebe i ono što se zbiva u nama samima”.
 
– I danas nam je iznad svega potrebna budnost onakva kakvu imaju vojnici na straži, potrebna nam je i rešenost da delujemo, onakva kakvu imaju vojnici dok izvršavaju svoje zadatke. Takvu budnost i takvu rešenost imali su pre tačno stotinu godina srpski vojnici u rovovima Solunskog fronta dok su sanjali povratak u porobljenu Srbiju. Iz tih rovova krenuli su u juriš, marširali su i borili se sve dok nisu izvojevali konačnu pobedu. I ta pobeda srpskog vojnika ušla je u udzbenike kao primer strategijskog i veštog taktičkog delovanja u sukobu s veoma nadmoćnim neprijateljem – podsetio je na slavne dane predsednik Srbije.
 
Predsednik Vučić je, završavajući obraćanje, rekao da snaga jedne vojske nije tek u broju vojnika, već u odgovoru kakav je svako od njih.
 
– Nije snaga ni u broju oficira, koliko u njihovoj veštini, znanju, strateškom umeću i smelosti. Najveća snaga je u onom nepobedivom i večnom odgovoru šta braniš, šta čuvaš i za koga se boriš. Onaj ko brani slobodu, svoj kućni prag i na pragu svoju decu, ženu, svoju pradedovinu, otadzbinu, svoju otadzbinu, teško može biti pobeđen. I naše stalno unapređenje Vojske Srbije nije drugo do potreba da sačuvamo onaj isti kućni prag nasleđen od predaka. Takođe, posao države je da vam omogući bolji život kao i vašim porodicama. Ne zaboravite, upravo zbog naše snage i želje da sačuvamo Srbiju Vojska će svakako biti izložena stalnim napadima tuđih službi, medija i interesnih grupa. Vi morate da ostanete čvrsti i postojano branite interese naše i jedine Srbije kojoj smo se na vernost zakleli – poručio je Aleksandar Vučić.
 
Najmlađim kadetima i svim prisutnim na svečanosti obratio se i načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković. On je podsetio da se trenutno na Vojnoj akademiji školuje oko 1.500 polaznika, a za najnoviju generaciju mladih oficira je rekao:
 
– Ovo je generacija odličnih kadeta, vrlodobrih sportista, sposobnih, spremnih i odlučnih mladih ljudi. O tome govori i činjenica da je ovo druga generacija u poslednjih 15 godina sa visokim prosekom – 8,23. Među njima su državni reprezentativac u atletici  i vicešampion Balkana u trci na 400 m, među njima je i trećeplasirana jedriličarska ekipa u takmičenju vojnopomorskih akademija Mediterana i crnomoskih zemalja. Među njima je nosilac časnog krsta sa tradicionalnog plivanja na Adi Ciganliji za Bogojavljanje. Među njima je i ženska futsal ekipa, koja je osvojila prvo mesto na turniru „Igrajmo za 16”, i mnogi drugi talentovani i odlučni budući oficiri.
 
General Zeković je poručio potporučnicima da budu ponosni i na današnji dan i da se ponašaju u duhu  akademske devize koju su dobili na Akademiji – Znanje je vaše oružje i vrlina, a čast je vaša imovina.
 
– Akademija je uverena da je iznedrila generaciju časnih oficira i oficirki. Veruje u vaša znanja i zato se trudite da na početnim dužnostima ne izneverite naša očekivanja. Upamtite, vaš životni put je put stalnog obrazovanja i od vas zahteva samopregoran rad. U vas veruje Srbija, u vas veruje Vojska Srbije – poručio im je načelnik Vojne akademije.

Prisutnima se obratio u ime 138. klase i prvi u rangu Vojne akademije, od danas potporučnik Aleksandar Ilić, koji je rekao da je iza kadeta put pun prepreka i izazova koje su uspešno savladali.
 
– Bilo je potrebno mnogo truda i odricanja, motiva i želje da bi smo danas stajali pred vama časno i ponosno, i nije bilo nimalo lako. Međutim, to je jedini ispravan način za stvaranje čoveka i srpskog oficira, rekao je Ilić i dodao da i ove godine Srbija dobija mlade oficire koji su spremni i stručni da nastave slavnu tradiciju svojih predaka, koji nikada nisu ustuknuli pred teškoćama.
 
Zahvaljujući profesorima koji su, kako je istakao, predanim radom pomogli da najmlađi oficiri Vojske Srbije steknu veštine i navike, a starešinama, koje su im nesebično preneli iskustva i pripremili ih za vojnički život, prvi u rangu Vojne akademije je poručio da budu sigurni da će generacija opravdati njihovo poverenje i ispuniti njihova očekivanja.
 
Pozdrav najmlađim kolegama uputio je i pilot major Aleksandar Gajić, iz aviona  koji su preletima uveličali današnju svečanost.

– Najmlađim kolegama čestitam prvi oficirski čin! Služite časno svome narodu i budite ponos svoje otadzbine. Živela Srbija! – poručio je major  Gajić.

Na današnjoj svečanosti izveden je i defile najmlađih potporučnika i kadeta Univerziteta odbrane, a uz prelet vazduhoplova Vojske Srbije. Program svečanosti upotpunili su nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” i Reprezentativnog orkestra Garde, izveden je egzercir kadeta Vojne akademije, a dramski umetnik Bojan Perić pročitao je odlomke iz memoarske građe pukovnika Nikole Colovića, komandanta 1. vojničke brigade Konjičke divizije.

Svečanoj promociji potporučnika prisustvovalo je najviše državno i vojno rukovodstvo, predstavnici diplomatskog kora, delegacije oružanih snaga prijateljskih zemalja, verskih organizacija, brojni gosti iz zemlje i inostranstva, porodice i prijatelji novoproizvedenih  potporučnika i građani.
 
Ove godine Vojnu akademiju završilo je 160 kadeta i kadetkinja 138. klase, među kojima je 12 iz Republike Angole i jedan iz Republike Srpske. Medicinski fakultet VMA završilo je 27 momaka i devojaka, među kojima 24 iz 3. klase Medicinskog fakulteta i troje sa master studija.

Povezane vesti