Obuka na novom borbenom vozilu Vojske Srbije lazar 3

Četvrtak, 20.12.2018 | Obuka

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović obišli su danas na poligonu „Nikinci“ obuku pripadnika Vojske Srbije na novom oklopnom borbenom vozilu točkašu lazar 3.

Ministar Vulin: Posle 30 godina novo borbeno vozilo u Vojsci Srbije


Ministar odbrane Aleksandar Vulin i  načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović obišli su danas na poligonu „Nikinci“ obuku pripadnika Vojske Srbije u rukovanju, korišćenju, upotrebi i osnovnom održavanju novog oklopnog borbenog vozila točkaša lazar 3.

Kako je istakao ministar Vulin, danas se kruniše inicijativa predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, koju je pokrenuo još kao ministar odbrane, da se u našu vojsku uvede najsavremenije borbeno vozilo pešadije.

Lazar 3 je danas dobio i posadu Vojske Srbije, imamo obučene pripadnike vojske koji mogu da ga koriste i koji svoje znanje mogu da prenose i drugima. Zahvaljujući toj inicijativi, ove i naredne godine, Vojska Srbije će se intenzivno naoružavati i opremati najsavremenijim sredstvima. Danas sam ponosan i srećan jer je ovo naše borbeno vozilo. Ovo je prvi put posle više od 30 godina da smo mi svojom pameću, znanjem i novcem napravili ovakvo savremeno sredstvo – rekao je ministar Vulin i dodao da je davnih osamdesetih godina tadašnja SFRJ pravila borbena vozila i da je, od tada do danas, ovo prvi put da Vojska Srbije dobija tako savremeno i moćno sredstvo iz sopstvene proizvodnje.

– Naši instruktori, naša pamet, naš novac, naši fabrički kapaciteti napravili su lazara 3. Samo ono što sami proizvedete – to je vaše. Samo ona tehnologija koju sami osvojite – to je vaša tehnologija. To niko ne može da vam uzme. Vojsci Srbije niko više ne može da uzme sposobnost da se oprema, naoružava i jača – poručio je ministar Vulin.

Načelnik Generalštaba istakao je da je reč o završnoj fazi osposobljavanja pripadnika Vojske Srbije u upotrebi novog borbenog vozila lazar 3.

– Opremanje je jedan segment u procesu podizanja operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Najbitniji segment koji se odnosi na upotrebu pomenutog borbenog vozila priveden je kraju i mi smo, bez sumnje, dobili nukleus pripadnika Vojske Srbije koji će u početnoj fazi implementirati svoja znanja u delu koji se odnosi ne samo na upotrebu borbenog vozila, nego i na upotrebu jedinica u taktičkom i doktrinarnom načelu. Ja sam u potpunosti zadovoljan prikazanim i u potpunosti zadovoljan integracijom borbenog vozila i ljudstva, i svime onim što smo videli – naglasio je general Mojsilović izražavajući zahvalnost na potpunoj koordinaciji i implementaciji strategijskih odluka u delu koji se odnosi na opremanje najsavremenijim borbenim sredstvima Vojske Srbije.

Prema rečima pomoćnika direktora JP „Jugoimport-SDPR” Aleksandra Lijakovića, lazar 3 je ovim prikazom ušao, posle obuke pripadnika Vojske Srbije, u naoružanje Vojske Srbije.

– Ovo nije samo model novog vozila, već je i po konceptu sasvim novo vozilo. Reč je o oklopnom borbenom vozilu, 8h8, urađenom po svim kriterijumima vodećih vozila zapadnog porekla, pre svega, koje obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta, antiterorističkoj borbi, antigerilskoj borbi, mirovnim operacijama, ali i klasičnim sukobima srednjeg intenziteta – naglasio je Lijaković.

Potpukovnik Goran Jovanović iz Uprave za planiranje i razvoj, koja je taktički nosilac za borbeno vozilo lazar 3, istakao je da je zadovoljan i današnjom obukom i novim vozilom.

– Dobili smo vrlo složeno sredstvo, ali ne toliko da se na njemu ne možemo tako brzo obučiti. Borbeno vozilo lazar 3 u rangu je ostalih borbenih vozila koje koriste zemlje u regionu – naglasio je potpukovnik Jovanović dodajući da je upravo takvo sofisticirano vozilo potrebno našoj Vojsci.

Među onima koji su danas bili na poligonu „Nikinci“ je i desetar Predrag Novković iz 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade kopnene vojske, koji je istakao da je više od mesec dana na tom poligonu bio na obuci za vozilo lazar 3. 

– Obuka je bila vrlo naporna, ali za nas nije predstavljala problem. Usavršili smo se za to vozilo i veoma smo zadovoljni i obukom i vozilom – istakao je desetar Novković.

Pripadnicima Vojske Srbije uručeni su sertifikati o uspešno završenoj obuci na OBVT lazar 3.

Povezane vesti