Otvorena rekonstruisana i modernizovana pištoljska streljana u kasarni „General Jovan Mišković” u Beogradu

Subota, 21.7.2018 | Aktuelnosti

Ministar odbrane otvorio je danas, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije, rekonstruisanu i modernizovanu Pištoljsku streljanu u kasarni „General Jovan Mišković” u Beogradu

Ministar Vulin: Ponovo obnavljamo vojnu infrastrukturu


Ministar odbrane Aleksandar Vulin otvorio je danas, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, rekonstruisanu i modernizovanu Pištoljsku streljanu u kasarni “General Jovan Mišković” u Beogradu.

Povodom otvaranja Streljane prikazane su i vežbe “Simulaciono gađanje streljačkim oružjem na trenažeru”, “Gađanje trenutnih ciljeva” i Taktička vežba sa bojevim gađanjem u kojima su učestvovali pripadnici Bataljona vojne policije specijalne namene “Kobre” i kadeti Vojne akademije.

Kako je istakao ministar Vulin, zahvaljujući velikom razumevanju i podršci predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i podršci Vlade Republike Srbije, krenulo se u proces obnavljanja vojne infrastrukture.

– Ovo su najveća ulaganja u Vojnu akademiju od njenog osnivanja i prvi put imamo ovako modernu i savremenu streljanu, još od davne 1989. godine. Vlada Srbije namenila je 78 miliona dinara za osposobljavanje svih streljana u Vojnoj akademiji i možemo da kažemo da će naši kadeti i pripadnici specijalnih jedinica moći da se obučavaju u skladu sa najvišim svetskim standardima. Ne postoji ništa savremenije od ovoga, a posebno mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da su tehnologiju padajućih meta usvojili upravo stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta. Dakle, u pitanju su naša pamet i naše znanje, naglasio je ministar odbrane.

On je istakao da je svako ulaganje u Vojsku Srbije ulaganje u naše znanje, a to je ulaganje i u standard svakog našeg stanovnika i bolji život svakog građanina Srbije.

– Streljana će poslužiti da budemo bolje obučeni, a obuka je jedan od prioriteta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Naš vojnik mora da bude obučen, opremljen i da bude zadovoljan. Kao što gradimo stanove za Vojsku, kao što obezbeđujemo nove uniforme i oružje, tako obezbeđujemo i obnavljanje vojne infrastrukture i sve ono što je decenijama bilo namerno i planski zanemarivano i uništavano mi obnavljamo i stavljamo u funkciju. Vojska Srbije je čuvar ove zemlje i zato zaslužuje najveću pažnju i brigu, zaključio je ministar Vulin.

Prema rečima generala Dikovića, danas je otvoren jedinstven objekat u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

– Objekat ima višestruku namenu i ne zaostaje za objektima u stranim oružanim snagama. Omogućava da učimo ljude da gađaju, od početne obuke do napredne i završne, i da proveravamo njihovu osposobljenost – vatrenu i taktičku obučenost, da u zatvorenom prostoru možemo istovremeno da ocenimo da li je cilj pogođen i kako je do toga došlo. I pripadnici “Kobri”, koji su danas demonstrirali svoju vrhunsku obučenost u gađanju, iskazali su zadovoljstvo. Siguran sam da ćemo unaprediti vatrenu ospobljenost, preciznost i tačnost u gađanju kadeta i ostalih pripadnika Vojske Srbije, rekao je načelnik Generalštaba.

Načelnik Vojne akademije pukovnik Miroslav Talijan istakao je da je ulaganje u Pištoljsku streljanu, njenu adaptaciju i rekonstrukciju, veliki doprinos unapređenju obuke iz oblasti naoružanja i gađanja.

– Kadeti će u Streljani realizovati čitav niz pripremnih gađanja, taktičkih uvežbavanja i gađanja u kretanju. Osim ove streljane, adaptira se i virtuelni deo streljane u kojem se priprema za bojeva gađanja. Hvala svima koji su podržali modernizaciju Streljane u koju dugi niz godina nisu ulagana sredstva, rekao je pukovnik Talijan.

Povezane vesti