Poseta zamenika načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva

Četvrtak, 27.2.2020 | Međunarodna saradnja
Na poziv zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, u dvodnevnoj poseti Republici Srbiji boravi zamenik načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske admiral Timoti Frejzer.

Tokom susreta generala Cvetkovića i admirala Fejzera bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i razmenjena su mišljenja po pitanju migrantske krize i bilateralne saradnje Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva u narednom periodu.

Zaključeno je da je saradnja u oblasti odbrane između dveju zemalja razvijena u različitim oblastima odbrambenih odnosa, te da zajednička obuka i vežbe predstavljaju najbolji način za proveru dostignutih sposobnosti i interoperabilnosti. Ove godine će pripadnici Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u značajno većem broju učestvovati na vežbi „Platinasti vuk 20“, na kojoj je, pored pripadnika Vojske Srbije, planirano učešće vojnika i starešina iz 13 partnerskih zemalja.

Tokom posete Srbiji, admirala Frejzera su primili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Aleksandar Vulin, a održao je i predavanje polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane na temu „Fizionomija budućih vojnih sukoba i razvoj potrebnih sposobnosti za odgovor na nove vojne i nevojne pretnje“.

Povezane vesti