Otvorene Međunarodne vojne igre

Subota, 3.8.2019 | Aktuelnosti

„Međunarodne vojne igre 2019“, jedno od najvećih vojnih sportskih takmičenja, otvorene su danas u parku Patriot, nadomak Moskve u Ruskoj Federaciji.

Današnjoj svečanosti, koju je otvorio ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu, prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.
 
Boje srpske zastave na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, od 3. do 17. avgusta, pripadnici Vojske Srbije braniće u tri discipline - „Tenkovskom biatlonu“, „Vojnom reliju“ i „Snajperskoj granici“. Prve dve discipline održavaju se u Ruskoj Federaciji, a treća u Republici Belorusiji.
 
U disciplini „Tenkovski biatlon“ na poligonu „Alabino“ učestvuju četiri najbolje ekipe srpskih tenkista – tri takmičarske i jedna rezervna, odnosno 21 pripadnik Vojske Srbije. Pripadnici Vojske Srbije učestvuju u najatraktivnijoj disciplini Međunarodnih vojnih igara od 2014. godine, a najbolji rezultat do sada postigli su 2015. kada su osvojili treće mesto.
 
U disciplini „Snajperska granica“ naši pripadnici učestvuju drugi put. I ove godine, takmičare Vojske Srbije u Belorusiji očekuje nadmetanje u individualnom gađanju i u okviru snajperskih parova, a u ekipi je devetoro pripadnika Vojske Srbije.
 
Premijerno, Vojska Srbije na Međunarodnim vojnim igrama okušaće se u disciplini „Vojni reli“, koja se održava na krajnjem istoku Ruske Federacije, u Republici Tiva. Ekipa Vojske Srbije broji 10 članova.  Pred vojnim vozačima biće četiri trke – individualna, trka po karti, trka sa proverom vatrene osposobljenosti i ekipna trka. Trke se izvode u različitim terenskim uslovima, na relacijama od 150 do 250 kilometara.
 
Tokom Međunarodnih vojnih igara, u „Kući prijateljstva“ na poligonu Alabino, održava se Festival nacionalne kulture koji je takođe takmičarskog karaktera. Zemlje učesnice imaju svoje štandove na kojima će predstaviti geografske, istorijske, kulturne, vojne i ostale znamenitosti svojih zemalja. Od 9. do 17. avgusta delegacije zemalja učesnica nadmetaće se u četiri discipline – sviranju muzičkog instrumenta, prikazu nacionalnih nošnji, izvođenju pesama i koreografije. Vojsku Srbije predstavljaće četvoro pripadnika Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i to u solo pevanju, sviranju trube, harmonike i violine. Pobednici Festivala nacionalne kulture učestvovaće u zvaničnom programu zatvaranja velikog vojnog takmičenja.
 
Međunarodne vojne igre zamišljene su kao jedan od oblika povećanja borbene obuke vojske. Ovogodišnjim igrama predviđena su 32 kopnena, vazdušna i pomorska takmičenja, koja će se održati na 21 poligonu na teritoriji 10 zemalja. Takmičiće se više od 5.000 vojnika, odnosno 223 ekipe iz 39 zemalja sveta.

Povezane vesti