Vojska je čuvar tradicije i slobode

Subota, 6.1.2018 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovali su danas aktivnostima povodom obeležavanja Badnjeg dana.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, u ranim jutarnjim časovima, sekli su badnjake u Dobanovcima, a nešto kasnije prisustvovali i Svetoj arhijerejskoj liturgiji i nalaganju badnjaka, povodom obeležavanja Badnjeg dana u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu.

Liturgiju je predvodio episkop šumadijski i arhijerej nadležan vojnim sveštenicima gospodin Jovan.

Ministar Vulin čestitao je svim pravoslavnim vernicima današnji praznik u ime svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i poželeo im da ga provedu sa onima koje vole, koji njih vole, sa onima koji su im dali imena i onima kojima su oni dali imena.

- I dok budemo na ovaj današnji Blagi dan svi bili zajedno, da se setimo da nam je potrebna mirna, sigurna i stabilna država, a da mirnu, sigurnu i stabilnu državu čuva sigurna i stabilna vojska. Vojska kao čuvar države, kao čuvar tradicije, kao čuvar najviše vrednosti u našem narodu - slobode, uvek će biti tu za svoj narod i uvek će biti tu da očuva mir u Srbiji i svagde gde se njeno ime bude pominjalo. Svi oni koji su danas daleko od Srbije, a nose uniformu Vojske Srbije, nose i slavu naše Vojske, nose dobar glas naše države, želim danas da im čestitam praznik i da znaju da mislimo na njih, baš kao što želim da svi Srbi na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, da svi Srbi bez obzira gde žive znaju da mislimo na njih i da smo uvek sa njima, poručio je ministar odbrane.

General Diković čestitao je Badnji dan i Božić svim građanima Srbije i pripadnicima Vojske Srbije, posebno onima koji su daleko od naše zemlje i izvršavaju zadatke širom sveta, onima koji su u Kopnenoj zoni bezbednosti, na našoj granici, koji su danas na dužnosti i obezbeđuju mir i stabilnost i izrazio nadu da će 2018. godina biti godina uspeha Vojske Srbije.

Episkop šumadijski gospodin Jovan poručio je da mi nosimo mir u sebi i da mir nema cenu.

- Mirom se sve postiže, a mržnjom se sve gubi. To je osnovna poruka Božića. Mi smo jedan srčan narod, narod koji ima veliko srce, koji može u svoje srce da stavi i prijatelja i Boga i neprijatelja. To je ono što druge spotiče. Mir sa Bogom i jedni sa drugima. Neka se u nama vatra badnjaka zapali kao oganj ljubavi, mira, sloge i nade, kako bismo svi mi mogli da kažemo da u rodu našem i ljudskom procveta ljubav bez senke, nada bez pokleknuća i vera bez sumnje, poručio je vladika Jovan.

Današnjem obeležavanju Badnjeg dana prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. 

Povezane vesti