Vežba „Sajber Tesla 2017“

Četvrtak, 14.9.2017 | Obuka

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković prisustvovali su izvođenju vežbe Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja „Sajber Tesla 2017“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković sa saradnicima prisustvovali su izvođenju višednevne multinacionalne komandno-štabne vežbe Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja „Sajber Tesla 2017“ u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ Centra za obuku veze i informatike u Gornjem Milanovcu. Pored njih, vežbi je prisustvovala i predsednica Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine Srbije Marija Obradović.
 
Na vežbi, pored pripadnika Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja učestvuju i predstavnici državnih organa Republike Srbije koji imaju nadležnosti u oblasti informacione bezbednosti.
 
Naglašavajući da se svet menja i to na gore, ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da svet postaje sve opasnije mesto, što je vidljivo i u svakodnevnom životu.
 
– Sve više se suočavamo sa opasnostima o kojima do juče nismo znali gotovo ništa. Sajber bezbednost kod nas je tema koja nije dovoljno razvijena, nije dovoljno zastupljena, a za nju svi imamo odgovornost. To je za nas potpuno novi izazov. Posebno se zahvaljujem predstavnicima Nacionalne garde Ohaja na dugogodišnjoj saradnji i na iskrenoj želji i požrtvovanju da nam prenesu znanje i tehnologiju, sve ono što nam je potrebno da bismo efikasno sačuvali svoju zemlju i svakodnevni život. Zemlja koja nije u stanju da kontroliše svoj informatički prostor nije suverena, nije slobodna. Zemlja kojoj neko drugi kontroliše informatički prostor je zemlja koja ne može sama da donosi odluke  i koja ne može da obezbedi svakodnevni život svojim građanima. Srbija to nikada nije ni bila. Srbija je suverena i slobodna zemlja i takva mora i da ostane. Ovo je za nas potpuno novo polje. Polje koje nije regulisano ni zakonima, polje o kome ne znamo dovoljno, ali i polje u kome hoćemo da radimo i u kome se intenzivno pripremamo. Ovakve vežbe nam mnogo znače i u odnosu na prošlogodišnju, rezultati su za 30 odsto bolji. Svake godine će biti još bolji jer mi dobijamo obučene i kvalitetne ljude koji će svoje znanje primenjivati i prenositi dalje. Zato je ova vežba od velikog značaja za nas, ona pokazuje i značaj Vojske Srbije u svakodnevnom životu. Ovde su, pored ostalih, predstavnici MUP, BIA, dakle čitav sistem bezbednosti koji mora da brine kako da nas zaštiti, rekao je ministar Vulin.
 
Ističući da nije prvi put da narodni poslanici prisustvuju vežbama Vojske Srbije, predsednica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović rekla je da se i ovom prilikom uverila da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije posebnu pažnju poklanjaju sajber bezbednosti.
 
– Kad je reč o zakonskoj regulativi, nije bilo dovoljno sluha i pažnje za to u ranijem periodu. To jeste najvažnija poruka koju ću poneti sa ove vežbe. Neophodno je da Narodna skupština Republike Srbije sve intenzivnije radi na usvajanju novog zakonskog okvira i na revidiranju već postojećeg. Vrlo je važno da postojeći zakonski okvir poštujemo što je moguće više i bolje, jer je zaštita informacionog sistema države sve značajnija, rekla je Marija Obradović.
 
Zahvaljujući se ministru Vulinu i načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Dikoviću na izvanrednom dočeku, brigadni general Tod Odet iz Nacionalne garde Ohaja rekao je da pripadnici Vojske Srbije iz godine u godinu postižu sve bolje rezultate na vežbama na kojima zajedno učestvuju.
 
– Ovo je osmi put da dolazim u Srbiju. Odnosi između dve vojske su sve srdačniji i sve bolji. Mi podjednako učimo od Vojske Srbije kao što i vi učite od nas. Zaista nam je zadovoljstvo da sarađujemo u ovim aktivnostima, rekao je general Odet.
 
Govoreći o realizaciji i efektima vežbe, pukovnik Vlatko Kuraj iz Uprave za telekomunikacije i informatiku je rekao:
 
– Ovo je drugi put zaredom da sa pripadnicima Nacionalne garde iz Ohaja realizujemo vežbu u oblasti sajber bezbednosti u kojoj pored pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuju i predstavnici civilnih ustanova obaveznih zakonom o informacionoj bezbednosti da unapređuju sposobnosti u okviru sajber bezbednosti i sajber odbrane. Prošlogodišnja vežba unapredila je naše sposobnosti u poznavanju i korišćenju informacionih tehnologija, procedura i postupaka i ukazala na neophodnost učešća i drugih struktura, s obzirom na kompleksnost napada iz sajber prostora. Ove godine unapredili smo planiranje i realizaciju vežbe i postigli za 30 odsto bolje rezltate od prošlogodišnjih. Učili smo od najboljih, od onih koji u oblasti zaštite informacionog sistema imaju značajno veće i bogatije iskustvo. Učešće predstavnika civilnih ustanova pokazalo se veoma korisnim za efikasnu odbranu informacionog sistema države, posebno nakon iskazanog njihovog veoma velikog interesovanja za procedure i postupke Vojske Srbije u obezbeđenju informacionog sistema i sajber prostora, rekao je pukovnik Vlatko Kuraj.

Povezane vesti