Položene vojničke zakletve

Petak, 23.3.2018 | Aktuelnosti

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka i slušaoci klase rezervnih oficira Vojne akademije položili su danas zakletvu u kasarnama u Leskovcu i Valjevu.

Svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i slušalaca klase rezervnih oficira Vojne akademije generacije „mart 2018“ održane  su danas u kasarnama „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu i „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je svečanosti povodom polaganja vojničke zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka  u leskovačkoj kasarni „Vojvoda Petar Bojović“.

– Srpski vojnik zna šta znači mir i zna da nema mira bez snažne armije. Nema mira ako nemate vojsku koja je u stanju da čuva mir – rekao je ministar Vulin obraćajući se vojnicima.

Čestitajući na položenoj zakletvi, ministar Vulin je istakao da su vojnici danas dali reč „tešku, veliku, opredeljujuću“.

– Reč da ćete čuvati i braniti svaku stopu naše voljene Srbije, naš način života. Od toga kako ćete poštovati datu reč zavisi da li ćemo moći da kažemo da živimo u slobodnoj zemlji, među slobodnim ljudima, kako ćemo birati prijatelje i ko će biti naši neprijatelji. Od toga kako budete poštovali svoju reč zavisi kako će se pisati  i pamtiti jednog dana i vaša generacija – poručio je ministar odbrane.

On je dodao  da je istorija srpskog naroda istorija uporne i žilave borbe za slobodu.

– A sloboda se nikome ne daje i ne poklanja, za nju se živi, za nju se bori. Zato je istorija srpskog naroda istorija njegove vojske. Zato je uniforma koju nosite deo svakodnevnog života vašeg naroda, vaše prošlosti i budućnosti. Zato gde god srpski narod vidi svoju vojsku kaže – tu je red, tu je zakon, tu je dobro. Na vama je da to sačuvate za budućnost – istakao je ministar Vulin.

Ministar odbrane zahvalio je roditeljima što su svoju decu učinili vrednim, odgovornim i dobrim ljudima, a sada ih dali svojoj Srbiji da je čuvaju i brane.

– Srpska vojska je vojska dobrih i čestitih ljudi, hrabrih, posvećenih dobru i svojoj zemlji, koji znaju i razumeju tuđu muku i bol, koji se raduju miru baš zato što toliko dobro poznaju ratove – rekao je ministar Vulin.

Starešinama je poručio da čuvaju svoje vojnike kao što  bi čuvali svoju decu, jer će oni čuvati Srbiju onako kako ih oni nauče.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović čestitao je vojnicima položenu zakletvu i poručio da sve dok imamo decu koja nisu zaboravila našu tradiciju i prošlost“ naša zemlja će imati svetlu budućnost”. Marijana Karabašević, koja je danas položila vojničku zakletvu u Leskovcu, rekla je da je danas ponosna na sebe i sve vojnike koji su za kratko vreme postali prijatelji. Ilija Jovanović takođe nije krio sreću što je od danas na dobrovoljnom služenju vojnog roka i istakao da je današnji dan izuzetan za sve njih.

Svečanosti u leskovačkoj kasarni prisustvovali su i komandant Komande  za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, predstavnici Vojske Srbije, Grada Leskovca, Srpske pravoslavne crkve, kao i brojna rodbina iprijatelji.

U valjevskoj kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ svečanu zakletvu danas je položilo 263 vojnika na služenju vojnog roka i slušalaca škole rezervnih oficira generacije „mart 2018“.

Čestitajući okupljenima na datoj vojničkoj zakletvi, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da je sloboda za naš narod uvek bila vrhunska vrednost, a odbrana otadzbine uvek je predstavljala izraz časti i bila više od obaveze.

– Potvrđujući tradiciju slavne srpske vojske, događaj kome na ovom mestu danas zajedno učestvujemo, govori koliko smo svesni značaja bezbednosti građana Republike Srbije i očuvanja naše države. Ovi mladi ljudi, od kojih će, uveren sam, mnogi svoju budućnost i trajno vezati za sistem odbrane, dokaz su i ugleda vojske među građanima Republike Srbije. Oni su i dokaz da naša mlada generacija prepoznaje vojsku kao instituciju koja obezbeđuje sigurnost svim građanima, koja se oprema i obučava prateći izazove savremenog doba i koja u materijalnom smislu, za one koji su voljni i koji žele da budu njeni pripadnici, obezbeđuje sigurnu budućnost. Slušaoci kursa za rezervne oficire i dragi vojnici, ponosite što ste danas ovde, pred zastavom i vašim najmilijima položili ispit zrelosti i prihvatili se ovog časnog zadatka da odslužite dobrovoljno vojni rok i da se pripremite za ono što je najsvetije uvek bilo, a to je odbrana svoje otadzbine – poručio je general Diković.

Prema rečima načelnika Generalštaba, za vreme boravka u jedinicama, vojnici postaju deo kolektiva u kome se razvija moral, vojnički duh, radna disciplina i čuva čast profesije.

– Naš vojnik, pripadnik Vojske Srbije mora biti vrhunski opremljen, mora biti zadovoljan svojim statusom i standardom u miru, a kada za to dođe vreme, svaki pripadnik Vojske mora da stavi sebe u funkciju odbrane otadzbine – naglasio je general Diković.

Svečanom polaganju zakletve u valjevskoj kasarni prisustvovali su i zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, načelnik Vojne akademije pukovnik Miroslav Talijan, predstavnici lokalne samouprave, kao i brojni prijatelji i rodbina vojnika.

Povezane vesti