Taktička vežba 246. bataljona ABHO

Petak, 18.6.2021 | Obuka
U rejonu planine Rtanj, 246. bataljon atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) realizuje intenzivne vežbovne aktivnosti u sprovođenju mera protivnuklearno-hemijsko-biološkog obezbeđenja u izvođenju operacije. 
 
Reč je o jednom od segmenata Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021“, koja se izvodi na više lokacija širom Republike Srbije.

Tokom vežbe, pripadnici 246. bataljona ABHO realizuju širok spektar zadataka atomsko-biološko-hemijskog obezbeđenja jedinica Kopnene vojske. Uvežbava se i proverava rad osmatračke i laboratorijske stanice ABHO, dekontaminacija motornih i vučnih vozila, naoružanja i ljudstva, kao i rad štabnih oficira u komandi bataljona.

U osmatračkoj stanici ABHO, upravnom organu u mreži nuklearno-hemijsko-biološke kontrole, vrši se prikupljanje i analitička obrada raspoloživih podataka o dejstvu neprijatelja, dok se u laboratorijskoj stanici prikupljaju i obrađuju uzorci radi planiranja daljeg toka operacije. Dekontaminacija se sprovodi korišćenjem novouvedene platforme za dekontaminaciju M-09, koja se pokazala izuzetno efikasnom u realizaciji ovog tipa zadataka.

Ocenjeno je da se vežba uspešno realizuje i da pripadnici jedinice pokazuju odličnu osposobljenost uz visoko zalaganje i motivisanost za realizaciju dodeljenih zadataka.

Povezane vesti