Proslavljeni praznici komandi za razvoj Timočke i Rasinske brigade

Petak, 19.10.2018 | Kultura i tradicija

U kasarnama „Nikola Pašić“ u Zaječaru i „Car Lazar“ u Kruševcu danas su održane svečanosti povodom 19. oktobra – Dana Komande za razvoj Timočke brigade i Dana Komande za razvoj Rasinske brigade.

Povodom Dana Komande za razvoj Timočke brigade u kasarni „Nikola Pašić“ u Zaječaru održana je svečana akademija u prisustvu zamenika komandanta Komande za obuku brigadnog generala Jelesija Radivojevića,  Episkopa timočkog Ilariona, predstavnika organa lokalne samouprave, MUP-a, privrednih subjekata i institucija kulture.

Komandant Komande za razvoj Timočke brigade potpukovnik Vladica Vučković je u svom obraćanju istakao da pripadnici jedinice slede svetlu tradiciju svojih predaka i da su u proteklom periodu naporno radili na podizanju operativnih sposobnosti za izvršenje dodeljenih misija i zadataka.

Povodom praznika, najboljim pripadnicima jedinice i institucijama sa kojima jedinica sarađuje nagrade, pohvale i zahvalnice je uručio zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević.

Nakon svečanosti, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvođena brigadnim generalom Jelesijem Radivojevićem odala je poštu francuskim borcima koji su poginuli za slobodu Srbije i srpskim ratnicima stradalim u balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Komanda za razvoj Timočke brigade dan jedinice obeležava 19. oktobra, u spomen na taj dan 1918. godine kada je, ulaskom francuskog generala Gambete, oslobođen Zaječar u Prvom svetskom ratu. 

U kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu pripadnici Komande za razvoj Rasinske brigade svečano su proslavili svoj praznik koji se obeležava u spomen na dan kada je, 1918. godine, srpska vojska ušla u oslobođeni Kruševac.

Svečanosti su prisustvovali pomoćnik komandanta Komande za obuku za podršku pukovnik Slaven Bošković, gradonačelnica Kruševca Jasmina Parulović, načelnik Rasinskog upravnog okruga Branislav Vesić, predstavnici srpske pravoslavne crkve, MUP-a, privrednih i kulturnih institucija Kruševca.

Sumirajući  postignute rezultate između dva praznika komandant Komande za razvoj Rasinske brigade pukovnik Rade Rnjaković istakao je da je jedinica kojom komanduje uspešno realizovala sve zadatke koji su pred nju postavljeni. 

Na kraju svečanosti uručena su priznanja pojedincima koji su se istakli u radu.

Povezane vesti