Pripadnici Vojske Srbije obeležili Dan sećanja

Subota, 24.3.2018 | Kultura i tradicija

U komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije danas je obeležen 24. mart – Dan sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine.

Delegacija Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, uz najviše vojne počasti položila je venac na spomen-obeležje „Herojima 37. motorizovane brigade“ u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški.
 
U pratnji načelnika Generalštaba bili su komandant Druge brigade kopnene vojske pukovnik Željko Kuzmanović i zamenik komandanta 22. pešadijskog bataljona major Ivan Ćatić.

Vence su položili i članovi porodica poginulih, kao i delegacija lokalne samouprave, predvođena predsednikom opštine Raška Ignjatom Rakitićem, predstavnici MUP-a, boračkih i udruženja koja baštine patriotsku tradiciju.
 
General Diković je istakao da savremena svetska istorija ne pamti razorniju upotrebu sile od tih 78 dana konstantnog bombardovanja, ali „ni veću sramotu jedne civilizacije koja na najbrutalniji način napala malu zemlju ponosnih i slobodoljubivih ljudi“.
 
– Vrlo brzo dejstvo NATO avijacije proširilo se sa vojnih na civilne objekte, a udari su bili takvi da je u njima poginulo više civila nego pripadnika Vojske. Sve se to dešavalo suprotno konvencijama međunarodnog prava, kako ratnog tako i humanitarnog, jer su u svojim napadima NATO snage neretko upotrebljavale i municiju sa osiromašenim uranijumom i kasetnu municiju, čije su posledice i danas vidljive u našoj zemlji – istakao je načelnik Generalštaba i dodao da je to bilo vreme stradanja tuge i bola, ali i dokaza neraskidive veze vojske i naroda.

General Diković je podsetio da je, po uzoru na svoje pretke, zemlja hrabrih i ponosnih ljudi, inspirisana željom za slobodom, pružila herojski otpor na celoj teritoriji, a pogotovo na Kosovu i Metohiji.
 
– Bilo je mnogo primera junačkih i viteških dela, činili su ih pojedinci i čitave jedinice, a među najboljim jedinicama naše Vojske u to vreme bila je i 37. motorizovana brigada, koju su činili pripadnici iz Raške, Kraljeva, Vrnjačke Banje,  Aleksandrovca i Novog Pazara, koja je u toj borbi izgubila 60 svojih junaka, a četiri puta više ih je bilo ranjeno – rekao je načelnik Generalštaba i dodao da  „sećanje na krv i bombe ne može da izbledi ni 19 godina posle agresije i neće, dok god na ovom prostoru postoje ljudi koji su spremni da pamte i da se žrtvuju“.
 
On je podsetio da Srbija i danas oseća posledice, jer taj rat nije tražila, a kada se već zadesio „pokazali smo se dostojnima istorijskog nasleđa i pružili herojski otpor vredan divljenja“.

– Porodicama poginulih je najteže, njihova rana je najveća i teško je naći reči utehe, ali budite ponosni na viteška dela svojih najmilijih, a Srbija ih ne sme zaboraviti zbog onoga što su učinili za svoju otadzbinu. Čuvajmo uspomene na one koji su svoje živote položili tokom NATO bombardovanja jer su, svojom žrtvom, ugradili sebe u našu budućnost – rekao je general Ljubiša Diković i istakao da se događaji iz prošlosti predaju sudu istorije, a da je na nama da iz istorije učimo i takvu stečenu mudrost koristimo za građenje svetlije budućnosti naše zemlje.
 
Parastos pripadnicima 37. motorizovane brigade stradalim tokom NATO agresije služio je vojni sveštenik potporučnik Vladan Vuković.

Tokom 78 dana odbrane od NATO agresije, među mnogobrojnim braniocima, stradalo je i 60 pripadnika herojske 37. motorizovane brigade čiju tradiciju nastavlja 21. pešadijski bataljon, danas stacioniran u Raški. Zbog uspešnog otpora agresiji, 37. motorizovana brigada odlikovana je Ordenom narodnog heroja.

U kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu, Dan sećanja je obeležen polaganjem venaca i cveća na spomenik žrtvama NATO agresije. Venac je na spomenik položila delegacija Kopnene vojske predvođena komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem i u pratnji pukovnika Vladete Baltića i Zvonka Stojkovića. Opelo poginulima održao je vojni sveštenik Komande Kopnene vojske kapetan Đorđe Dimić. Skupu su prisustvovali i predstavnici boračkih i oslobodilačkih udruženja iz Niša, pripadnici jedinica Kopnene vojske iz garnizona Niš, prijatelji i porodice poginulih.

Komemorativnom skupu u kasarni „Jugovićevo“ u Novom Sadu, prisustvovali su komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Željko Petrović, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, načelnik Južno-bačkog upravnog okruga Milan Novaković, delegacije SUBNOR-a, rezervnih vojnih starešina, Udruženja vazduhoplovaca, pilota i padobranaca Vojvodine, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, članovi porodica i prijatelji poginulih pripadnika vojske.

U Kuršumlijskoj kasarni „Toplički ustanak“, služen je pomen i polagani su venci na spomenik poginulima u NATO agresiji. Obeležavanju Dana sećanja u Kuršumliji prisustvovali su zamenik komandanta Treće brigade kopnene vojske pukovnik Slađan Stamenković, pripadnici brigade, predstavnici lokalnih vlasti i boračkih udruženja.

Pripadnici Četvrte brigade kopnene vojske koji se nalaze na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“, obeležili su Dan sećanja i pomen žrtvama NATO agresije.

U Komandi i jedinicama RV i PVO Dan sećanja na žrtve NATO agresije obeležen je komemorativnim skupovima i polaganjem cveća na spomen obeležja poginulim pripadnicima. U Domu vazduhoplovstva u Zemunu, u kasarnama i na aerodromima u skupovima su pored aktivnih pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO učestvovali članovi porodica poginulih vazduhoplovaca, pripadnici ratnog sastava i članovi udruženja koja neguju vazduhoplovne tradicije. Komemorativni skup u Domu vazduhoplovstva predvodio je brigadni general Sava Milenković, zamenik komandanta RV i PVO.

U kasarni „Topčider“ u Beogradu, u organizaciji Komande za obuku, parastosu i polaganju venaca na spomenik četvorici oficira Komande Prve armije poginulih u NATO agresiji 1999. godine prisustvovali su pripadnici komandi, jedinica i ustanova razmeštenih u ovoj kasarni i porodice poginulih.

Pored odavanja pošte pripadnicima Gardijske brigade koji su tokom agresije izgubili život, ispred bolnice „Doktor Dragiša Mišović“, pripadnici Garde položili su vence i u kasarni „Dedinje“, kod spomen-ploče posvećene poginulom vojniku 25. bataljona vojne policije Gardijske brigade.

Komemorativni skupovi i ceremonije polaganja venaca na spomen-obeležja posvećena poginulim pripadnicima Vojske upriličene su i u drugim kasarnama širom Srbije, a pripadnici Vojske Srbije učestvovali su i u komemorativnim aktivnostima koje su organizovali gradovi i opštine, boračke i druge organizacije koje neguju vojničke tradicije.

Povezane vesti