Švedski general Kalert na vežbi Viking 18

Subota, 21.4.2018 | Obuka

Izdvojeno komandno mesto vežbe Viking 18 u Srbiji, danas je obišao rukovodilac vežbe general-major Anders Kalert iz Oružanih snaga Kraljevine Švedske, u pratnji načelnika štaba Komande za obuku brigadnog generala Dejana Jankovića.

General Kalert je tokom boravka u Srbiji obišao sve segmente vežbe na izdvojenom komandnom mestu, gde je imao priliku da se upozna sa načinom organizovanja vežbe i da razgovara sa učesnicima vežbe.

– Mislim da vežba Viking 18 predstavlja dobru priliku za uvežbavanje i obučavanje kako treba raditi u nekoj široj perspektivi, prilikom rešavanja krize u nekoj zemlji. Suština je u tome da probleme ne rešava samo vojska, već se oni rešavaju interakcijom vojske, civilnih organizacija i policije. Ovaj sveobuhvatan pristup je nešto što treba uvežbavati i mi to radimo ovde na Vikingu – rekao je general Kalert na kraju svog obilaska. – Ono što sam video ovde u Srbiji, a zaista sam zahvalan na prilici da obiđem ovo izdvojeno komandno mesto, je to da ste od početka imali neophodne veštine i znanja o tome kako treba organizovati vežbu podržanu računarskim simulacijama, i to je razlog zbog koga ste mogli vrlo brzo da uđete u scenario vežbe i da iskoristite sve mogućnosti koje on može da pruži. Uverio sam se u obučenost sastava i međusobnu interakciju i čuo veoma dobre zaključke koje vežbajući sastav izvodi iz različitih događaja. Impresioniran sam znanjem i veštinama koje srpski oficiri poseduju.

Način organizovanja vežbe Viking 18 i učesnike vežbe generalu Kalertu je predstavio rukovodilac vežbe u Srbiji pukovnik Mičo Branković, načelnik Centra za obuku putem simulacija. 

– Izuzetna je čast i privilegija za izdvojeno komandno mesto Viking 18 u Srbiji i Centar za obuku putem simulacija što smo imali priliku da ugostimo generala Kalerta, rukovodioca najveće međunarodne vežbe podržane računarskim simulacijama na svetu. Ova poseta za nas predstavlja signal da je Vojska Srbije uložila izuzetno veliki napor i izvršila veoma kvalitetne i sveobuhvatne pripreme za realizaciju jedne ovakve složene vežbe. Na poseban zahtev generala Kalerta, prikazali smo i mogućnosti softvera JCATS, koji mi koristimo u nacionalnim vežbama podržanim računarskim simulacijama – rekao je pukovnik Branković.

General Kalert se danas sastao i sa vršiocem dužnosti načelnika Uprave za obuku i doktrinu (J-7) Generalštaba Vojske Srbije pukovnikom Boškom Zorićem, sa kojim je razgovarao o obuci, načinu izvođenja vežbi i mogućnostima za unapređenja saradnje u oblasti obuke. 

Vežba Viking 18, koja traje od 16. do 26. aprila 2018, najveća je komandno-štabna distribuirana vežba koja se organizuje u svetu. Ove godine vežba se osim u Srbiji izvodi se na izdvojenim komandnim mestima u Brazilu, Bugarskoj, Irskoj, Finskoj i Švedskoj, a u njoj učestvuju više od 3000 učesnika iz 61 zemlje. 

Povezane vesti