Vojska Srbije spremna i motivisana

Utorak, 12.3.2019 | Intervjui
Situacija na Kosovu i Metohiji veoma je kompleksna, puna tenzija i jednostranih postupaka koji utiču na stanje bezbednosti. Uprkos tome, ja bih to stanje definisao kao stabilno, ali po svim parametrima veoma nepredvidivo – rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije.

General Mojsilović je istakao da je odgovornost na jedinicama KFOR-a, koje imaju obavezu da na nepristrasan način obezbede i ispune sve što definišu Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojnotehnički sporazum, naročito stvaranje bezbednosnog i stabilnog stanja na teritoriji Kosova i Metohiji.

– Mi smo, pre svega, zainteresovani za zaštitu naših građana na Kosovu i Metohiji i svakodnevno sa KFOR-om razmenjujemo informacije od značaja za stanje bezbednosti, o našim aktivnostima duž administrativne linije i na Kosovu i Metohiji, s ciljem sprečavanja nerazumevanja na terenu.

– Predsednik Republike Srbije i Vlada Srbije posvećeni su i opredeljeni za mirno rešavanje stanja na Kosovu i Metohiji, tako da je opcija vojnog reagovanja trenutno isključena, odnosno ne razmatra se. Ja kao prvi vojnik ne mogu da je isključim, ali bih poručio građanima da se to u ovim trenucima ne razmatra i da se situacija na terenu prati veoma pažljivo – rekao je general Mojsilović.

Prema njegovim rečima, ne može se reći da je stanje u Vojsci Srbije redovno, jer imamo otvoreno bezbednosno pitanje u zemlji.

– Poslednjih 19 godina, duž čitave administrativne linije imamo angažovane respektabilne snage Vojske Srbije na 24 lokacije i one su na zadacima ne samo obezbeđenja te linije, nego i kontrole Kopnene zone bezbednosti – rekao je načelnik Generalštaba.

General Mojsilović je govorio i o promenama u Vojsci Srbije, pre svega o njenom opremanju.

– Vojska Srbije je mnogo jača. Istakao bih da Ratno vazduhoplovstvo sada raspolaže sa 14 letelica MiG-29. Deset je u Srbiji, a četiri su na remontu i modernizaciji u Belorusiji. Očekujemo ih sledeće godine, a „brojimo dane“ do momenta kada će nam stići prvi „erbasov“ helikopter. To će se svakako odraziti na ukupnu sposobnost Vojske Srbije, mada se pomak već vidi. Na primer, prethodnih meseci udvostručili smo broj naleta naše lovačke avijacije i naših pilota – istakao je prvi čovek Vojske Srbije.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije iskoristio je priliku da najavi veliku vojno-policijsku paradu koja će se 24. marta održati u Nišu, povodom obeležavanja dve decenije odbrane od NATO agresije na SRJ.

– Na paradi daćemo doprinos na nama svojstven način. Uz ešelone jedinica Vojske Srbije i Policije, i motorizovane ešelone, biće prikazana borbena sredstva kojima raspolaže Vojska Srbije. Videćete vazduhoplove i više od 150 borbenih sistema, kadetske podešelone, ratne zastave jedinica iz 1999. godine i još mnogo toga. Sve će to biti prikazano s ciljem da građanima pokažemo da su Vojska i Policija spremne, osposobljene i motivisane za izvršenje svih zadataka koje se pred njih postave – poručio je general-potpukovnik Milan Mojsilović gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije.

Povezane vesti