Pripadnici Prve brigade kopnene vojske na vežbi u Mađarskoj

Petak, 21.9.2018 | Obuka

Pripadnici 11. pešadijskog bataljona Prve brigade kopnene vojske izveli su na poligonu „Ujdorogd“ u Mađarskoj vežbu „Komšije 2018“ sa pripadnicima Oružanih snaga Mađarske i Nacionalne garda Ohaja.

Na poligonu koji se nalazi dvadesetak kilometara severno od jezera Balaton naši i mađarski vojnici i američki gardisti su od 17. septembra do danas uvežbavali borbu u urbanim sredinima u mirovnim operacijama.

Grupu vojnika iz 11. pešadijskog bataljona predvodio je komandant potpukovnik Vladan Kolarić, a juče su izvođenje vežbe pratili komandant Pete pešadijske brigade mađarske vojske brigadni general Romulus Rusin, zamenik komandanta NG Ohaja general-major Džon Haris i pomoćnik komandanta Prve brigade za operacije potpukovnik Nikola Stojković.

Petodnevna vojna vežba izvedena sa našim severnim susedom još jedna je u nizu vežbi koje doprinose boljem razumevanju, saradnji na izvršenju zajedničkih zadataka i kompatibilnosti naše sa drugim armijama u svetu.

Prvu vežbu pod nazivom „Komšije“ pripadnici Prve brigade kopnene vojske izveli su sa mađarskim jedinicama 2012. godine u Srbiji, a od tada se svake godine izvodi naizmenično u Srbiji i Mađarskoj, po različitoj tematici.

Povezane vesti