Individualna obuka najmlađih vojnika u Vojsci Srbije

Četvrtak, 17.9.2020 | Obuka
U centrima za obuku Vojske Srbije u toku je individualno osposobljavanje vojnika koji su služenje vojnog roka započeli ovog meseca.

Tokom četrdesetak dana, koliko traje period individualne osnovne obuke, vojnici će proći teme iz taktičke i strojeve obuke, pešadijskog naoružanja, Pravila službe i unaprediti svoju fizičku sposobnost. U ovom periodu će se osposobiti za korišćenje ličnog naoružanja i opreme, preduzimanje mera zaštite, pružanje prve pomoći i obavljanje dužnosti organa unutrašnje službe.

U okviru ovog perioda obučavanja, mladi vojnici ovih dana uvežbavaju strojeve radnje i pripremaju se za polaganje vojničke zakletve, koja ih očekuje za svega nedelju dana. 

Po položenoj zakletvi slede gađanja iz pešadijskog naoružanja, stacionarno logorovanje i, potom, evaluacija, tokom koje će komandiri ostvariti uvid u stepen obučenosti vojnika za izvršenje zadataka. Oni koji uspešno savladaju evaluaciju biće upućeni u centre za specijalističku obuku na dalje obučavanje za svoje specijalnosti.

Povezane vesti