Počela međunarodna vežba „Platinasti vuk 17“

Ponedeljak, 12.6.2017 | Obuka

Svečanom ceremonijom otvaranja, danas je u bazi „Jug“ počela međunarodna vežba „Platinasti vuk 17“, koja će biti realizovana u periodu od 12 do 23. juna.

Na vežbi će učestvovati oko 450 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Srbije.
 
Vežbu je otvorio pukovnik Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade kopnene vojske, ujedno oficir za planiranje vežbe.

Pukovnik Stopa pozdravio je sve učesnike vežbe i poželeo prijatan boravak na bazi „Jug“ i poligonu „Borovac“ i uspešno izvođenje vežbe u naredne dve nedelje.

– Kao domaćini, potrudićemo se da vam, kroz posetu značajnim istorijskim spomenicima i Spomen-sobi Četvrte brigade kopnene vojske, predstavimo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju – rekao je pukovnik Stopa i poručio da se ova vežba izvodi u multinacionalnom okruženju, što je odlična prilika  za sticanje i razmenu novih iskustava pripadnika vojski partnerskih zemalja.
 
U vežbi koja će se izvoditi po temama „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje“ i taktička vežba „Operacija očuvanja mira“, pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavaće se u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u međunarodnom okruženju.
 
Vežba ima za cilj da unapredi interoperabilnost, međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot dočekali su juče, na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, 80 pripadnika Nacionalne garde Ohaja, što je najveći kontingent stranih oružanih snaga koji će učestvovati na vežbi.
 
Tom prilikom Đorđević je istakao da je „Platinasti vuk 17“, veoma bitna vojna vežba za Srbiju jer će doprineti jačanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.
 
Svečanom otvaranju vežbe „Platinasti vuk 17“ prisustvovali su i pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske, rukovodilac vežbe pukovnik Slađan Stamenković, komandant Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Branislav Stevanović i komandanti jedinica iz Bujanovca.

Povezane vesti