Godišnja konferencija za medije ministra odbrane: Građani znaju da mogu da se oslone na Vojsku

Petak, 29.12.2017 | Aktuelnosti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je danas u beogradskom Domu Vojske održao godišnju konferenciju za medije i predstavio rezultate rada MO i VS u proteklih šest meseci, kao i planove za 2018. godinu.

Godišnja konferencija za medije ministra odbrane Aleksandra Vulina održana je danas u beogradskom Domu Vojske. Ministar Vulin je, tom prilikom, sa članovima Kolegijuma, predstavio rezultate rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u proteklih šest meseci, kao i planove za 2018. godinu.

Ministar Vulin je, na početku obraćanja, istakao da je u proteklih šest meseci Ministarstvo odbrane, sa svim svojim pripadnicima, sa Generalštabom Vojske Srbije, uz veliku podršku Vlade Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, uradilo puno, da je promenilo mnoge stvari i da je menjalo na bolje.

- Naš težišni zadatak jeste bio poboljšanje standarda pripadnika Vojske Srbije, da pripadnici Vojske Srbije osete da je bolje, da osete da se živi bar malo lakše, malo bolje, da su sva ona vremena štednje i odricanja dala rezultat i da to Vojska Srbije mora i treba da oseti. Zato je doneta odluka o povećanju plata od 10 procenata za sve pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije što počinje od 1. januara 2018. godine da se primenjuje i kao što znate to je najveće povećanje koje uopšte imamo u našoj zemlji. Zaključkom Vlade Srbije data je saglasnost na Pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije što je za nas u sistemu odbrane od ogromnog značaja, što je regulisalo naš postojeći položaj, što je, svakako, omogućilo dalji nastavak poboljšanja materijalnog položaja. Povećali smo dnevnice, sa 800 na 1.100 dinara i to je urađeno, na prvom mestu, za one koji u Vojsci Srbije rade najteže poslove. To su ljudi koji su u trupi, u kasarni, na stražarskim dužnostima, dakle, oni kojima na ovaj način možemo da kažemo da se bar delom zahvaljujemo. Dobili smo i bonus od 10.000 dinara za sve naše pripadnike, i to su dobili samo pripadnici bezbednosnog sektora, što opet govori o posebnom odnosu države prema Vojsci. Prvi put smo uveli i mogućnost davanja solidarne pomoći u slučaju rođenja deteta, u visini prosečne neto zarade od 47.000 dinara koji će dobiti svako ko nas obraduje, kao što će i sebe obradovati novim životom – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, vodilo se računa i o rešavanju stambenih pitanja, jer je jedna od najtežih stvari za svakog čoveka da reši svoje stambeno pitanje.

- Možemo da kažemo da smo tokom proteklih šest meseci rešili 347 stanova za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Dodelili smo i 612 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite, a to je oko 233 kredita. Veoma se radujemo stavu vrhovnog komandanta da će se iduće godine započeti sa stambenom izgradnjom za sve pripadnike bezbednosnog sektora. U vojsci postoji velika potreba za stanovima, kako među penzionisanim pripadnicima, tako i među onima koji su sada u Vojsci Srbije, ali i među onima koji se tek odlučuju da postanu deo Vojske Srbije. Kada budu znali da im je stambeno pitanje izvesno rešeno, siguran sam da će to biti još jedan veliki motiv da postanu deo Vojske Srbije. Vodimo računa i o porodici i trudimo se da onoliko koliko možemo da porodice naših pripadnika osete da vodimo računa o njima, da osete da svo ono odricanje, svakodnevno odricanje koje ulažu pripadnici Vojske Srbije nailazi na poštovanje u Vojsci Srbije, a samim tim i u njihovim porodicama. samim tim smo ustanovili nenovčanu nagradu gde naše pripadnike šaljemo na oporavak, zajedno sa jednim članom njihove porodice i evo za ovih šest meseci 351 pripadnik Vojske Srbije je dobio tu nagradu, sedam dana o trošku Ministarstva odbrane, u našim objektima, da li je to Tara, Vrnjačka banja ili Morović, ali sedam dana će biti sa svojom porodicom – istakao je ministar odbrane.

Ministar Vulin je, takođe, posebno istakao značaj toga što privreda prepoznaje da pripadnici Vojske Srbije i njihove porodice zaslužuju posebnu pažnju i posebno poštovanje.

- Zato smo sklopili čitav niz različitih ugovora i sporazuma sa raznim privrednim subjektima koji nam na razne načine pomažu, pa evo, među poslednjima je da se 25–oro dece, pripadnika Vojske Srbije, besplatno školuje na Beogradskoj poslovnoj školi nakon našeg sporazuma. Hoću da se zahvalim i Ministarstvu lokalne samouprave koje nam je omogućilo da u svim lokalnim samoupravama naši pripadnici imaju pomoć prilikom upisa svoje dece u vrtiće – ukazao je ministar Vulin.

Govoreći o jačanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije, ministar odbrane je ocenio da je Vojska Srbije vredno radila, vredno vežbala, izrazivši očekivanje da tokom sledeće godine jedan od težišnih zadataka bude upravo poboljšanje operativnih sposobnosti, još više aktivnosti i još više vežbi.

- U ovoj godini realizovali smo 299 vežbi komandi jedinica u kojima je učestvovalo više od 10 hiljada pripadnika Vojske Srbije. Osnovnu i specijalističku obuku je prošlo 1035 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Realizovano je 106 kurseva koje je pohađalo 1917 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Veoma vodimo računa o tome da naša rezerva ponovo bude aktivna, da naši rezervisti prođu odgovarajuće obuke i da ponovo mogu da budu deo svoje vojske ukoliko to zatreba i zato smo ove godine realizovali kurseve, višednevne i jednodnevne obuke za 2.020 lica iz rezervnog sastava Vojske Srbije. Kao što znate, u nekim ranijim vremenima, ukinut je sektor civilne odbrane, ukinut je taj važan deo Vojske, a mi smo ga novom sistematizacijom vratili – podsetio je ministar Vulin.

Kada je reč o vojnim vežbama, ministar Vulin je posebno izdvojio prilaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2017“, kada smo pokazali koliko smo daleko stigli u sprovođenju projekta „1500“, koji se nastavlja i to je sada projekat „1500+”.

- Vežbali smo i na komandno-štabnoj vežbi „Grom 2017“ i na poslednjoj velikoj vežbi sa više od 500 učesnika „Zima 2017“ koja je bila izvedena na poligonu „Pasuljanske livade“, gde smo imali i aktivno učešće avijacije i pešadije – naglasio je ministar Vulin. 

Govoreći o opremanju Vojske Srbije, ministar odbrane je izrazio posebno zadovoljstvo opremanjem Ratnog vazduhoplovstva sa šest aviona MiG 29, jer su prvi put od davne 1987. godine u naše vazduhoplovstvo ušli novi aparati.

- Opremali smo se streljačkim naoružanjem, termovizijskim, laserskim i optičkim nišanskim sistemima, balističkom opremom, padobranima, raketama, municijom svih kalibara. Naš vojnik mora da bude opremljen u skladu sa najvišim standardima, zato smo nabavili 7.030 kompleta terenske uniforme M10 po naređenju vrhovnog komandanta i odluke Vlade Republike Srbije, obezbeđeno je oko milijardu i 53 miliona dinara gde smo sa „Jumkom“ iz Vranja zaključili ugovor za nabavku još 20 hiljada kompleta uniforme M10, dodatnih još 2.000 komada vetrovki, bluza, pantalona, 4.000 komada košulja, majica, 3.400 pantalona letnjih, 400 kompleta uniformi za potrebe pripadnika Vojske Srbije koji se upućuju u multinacionalne operacije, a kao što znate imamo 10 multinacionalnih operacija. Očekujemo poštovanje rokova i očekujemo da će svaki naš pripadnik imati dve uniforme, imaće i nove čizme, izvršena je isporuka 2.000, dogovorili smo još 8.000, a zaključili smo ugovor za nabavku još 27.000 pari čizama – naglasio je ministar Vulin dodajući da se ne pamti u našoj vojsci da je vojnik bio tako opremljen, tako obučen, sa novim čizmama, sa novim uniformama i svim onim što ga čini vojnikom.

Prema rečima ministra odbrane, pripadnici Vojske Srbije bili su angažovani na obezbeđivanju administrativne linije prema autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.

- Takođe, uz Ministarstvo unutrašnjih poslova, presudno smo doprineli da se migrantska kriza kontroliše na našem prostoru. Da nije bilo naših snaga na granicama prema Bugarskoj i Makedoniji, migrantska kriza u ovoj zemlji ne bi bila tako kontrolisana i broj migranata koji se sada kreće do 4.000 ne bi bio tako mali – ocenio je ministar Vulin.

Vojska Srbije je tu za svoje stanovništvo, istakao je ministar odbrane, i uvek je bila tu za svoje stanovništvo, a građani Srbije znaju da mogu da se oslone na svoju vojsku:

- Gasili smo požare na teritoriji opštine Kladovo, snabdevali smo stanovništvo u Nišu, Novoj Varoši i Svrljigu kada je bilo potrebe za time. Tokom decembra, pripadnici Vojske Srbije organizovali su predavanje „Vojni pirotehničar u osnovnoj školi“. Učili smo decu šta ne treba da rade i kako da se čuvaju. Vraćamo Vojsku u svakodnevni život, vraćamo se tamo gde nam je mesto, s našom decom, rekoa je ministar Vulin dodajući da je Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u proteklom periodu rekonstruisala park „Milica Rakić“, izveli čitav niz radova u Novom Pazaru, Raškoj, Novoj Varoši, Ivanjici, Prokuplju i mnogim drugim opštinama u kojima Vojska svakodnevno radi – podsetio je ministar odbrane.

Naše vojno zdravstvo, rekao je ministar Vulin, s pravom uživa veliki ugled u našoj zemlji. On je istakao da vojno zdravstvo ne koriste samo pripadnici Vojske, već je na raspolaganju svim građanima Srbije.

–Baš zato smo, da to promovišemo, ustanovili potpuno novu aktivnost – besplatne zdravstvene preglede koje smo sprovodili u dva navrata u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Besplatno je pregledano više od 1.500 pacijenata i svi su bili veoma zadovoljni i poželeli da se vrate, rekao je ministar odbrane dodajući da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imaju i aktivnost „Vojni lekar na selu“ gde vojni lekari u 26 opština i 35 sela besplatno pregledaju naše građane u dalekim, opustelim selima gde su pretežno staračka domaćinstva.

Takođe je istakao da Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije žele da ulažu u vojno zdravstvo kako bi svi vojnomedicinski centri, a ne samo VMA, bili na najvišem mogućem nivou.

Ministar Vulin podsetio je da se naša vojska ne razvija samo u smislu naoružanja, uniformi i opreme, već ulaže i u infrastrukturu. On je podsetio da je završen 81 stan na Bežanijskoj kosi, da je završena izgradnja objekata na bazi „Jug“, kao i da je započeto potpuno renoviranje Vojne akademije, a da je u planu početak potpunog renoviranja i Vojne gimnazije.

– Naša deca zaslužuju da žive u najboljim uslovima zato što su najbolja, zato što najbolje rade, najbolje uče, zato što njihovi roditelji kada nam ih daju oni ih daju puni poverenja u nas. To poverenje ne sme da bude iznevereno, rekao je ministar odbrane podsećajući da je izvršena gasifikacija u TRZ „Čačak“, kao i da je izvršena izgradnja objekata za smeštaj, što je prema njegovim rečima vrlo važno jer je Vojska Srbije mnogo pretrpela za vreme NATO agresije i još uvek se popravlja ono što je tada uništeno.

On je dodao da naše kasarne moraju da imaju objekte koji su u mogućnosti da pokriju svu borbenu tehniku i da je cilj da se u što kraćem vremenskom roku nijedno sredstvo ne nalazi na otvorenom.

Odbrambena industrija Srbije važan je deo u našem ministarstvu. Ova godina je bila dobra. Ukupno smo izdali dozvola za 870 miliona dolara što je 24 procenta više nego u 2016. godini. za našim proizvodima postoji velika potražnja u čitavom svetu. Svojim kvalitetom i svojim znanjem mi to i opravdavamo. Svako ulaganje u odbrambenu industriju Srbije je ulaganje u tehnološki razvoj čitave naše zemlje, rekao je ministar odbrane.

On je dodao da je Ministarstvo odbrane uvelo novinu a to je stalno otvoren konkurs za prijem profesionalnih vojnika u Vojsku Srbije. Svaki dan, dodao je, mladići i devojke se mogu prijaviti u neki od centara i da postanu deo Vojske Srbije.

– U ovoj godini primili smo 1.538 profesionalnih vojnika. U proceduri za prijem, u različitim fazama, je još 639 lica. Proizveli smo u potporučničke činove 169 najmlađih oficira Vojske Srbije. Vojska Srbije kao jedan od svojih ciljeva postavila potpunu popunu. Cilj je da se popuni svako mesto i za to smo dobili podršku vrhovnog komandanta i Vlade Republike Srbije, rekao je ministar Vulin dodajući da građani treba da znaju da je vojska tu, da je otvorena i da ih očekuje.

On je podsetio da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije aktivno učestvovali u međunarodnoj saradnji, te da je ugled Vojske Srbije visok i na istoku i na zapadu. Sa velikim zadovoljstvom, dodao je, sa Vojskom Srbije se razgovara, od nje se uči i s njom se vežba i u Ruskoj federaciji i u zemljama NATO-a.

–To je veliki doprinos Vojske Srbije politici vojne neutralnosti i to je veliki doprinos Vojske Srbije ugledu zemlje, rekao je Vulin podsećajući da se u ovom trenutku pripadnici Vojske Srbije nalaze u 10 multinacionalnih operacija, od kojih su šest pod komandom UN, a četiri pod komandom EU, ukupno 652 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije ove godine bilo je u misiji.

Prema njegovim rečima, u svakoj od 10 multinacionalih operacija naši pripadnici ocenjeni su najvišim ocenama i pohvaljeni, te je u svakoj od tih operacija od Ministarstva odbrane i Vojske Srbije traženo da ostane i da poveća broj svojih pripadnika, ali i da se unapredi saradnja uključivanjem u nove multinacionalne operacije.

–Vojska Srbije se izuzetno ceni. I to Vojska Srbije koja se nalazi u najtežim misijama – u Somaliji, u Centralnoafričkoj Republici, mi se nalazimo u uvek nemirnom Libanu, mi se nalazimo tamo gde je najteže. Naša posvećenost očuvanju mira i sposobnost naših ljudi da čuvaju mir se visoko ceni, rekao je ministar odbrane.

On je istakao da je Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije veoma ponosna na Univerzitet odbrane, na rezultate đaka i na profesora, dodajući da je sistem učinio sve kako bi im obezbedili najbolje uslove za život i rad, najpre obnavljanjem Vojne akademije i Vojne gimnazije.

Tom prilikom je podsetio i da se donose strateški dokumenti, pre svega Strategija nacionalne bezbednosti Republike Srbije, završen je nacrt, Bela knjiga odbrane Republike Srbije, dugoročni plan razvoja sistema odbrane Republike Srbije, srednjeročni Plan i program razvoja sistema odbrane.

Ministar Vulin naglasio je da je reč o veoma važnim zakonima koji će omogućiti bolje funkcionisanje naše vojske  i koji će omogućiti pripadnicima naše vojske da, kada su u pitanju profesionalni vojnici, ostanu do penzionisanja u vojsci i koji će omogućiti podoficirima da se na odgovarajući način doškoluju i da mogu da se nadaju da će postati oficiri. To su zakoni koji će, prema njegovim rečima, omogućiti, između ostalog, da se ulaže u odbrambenu industriju Srbije.

– Država Srbije neće da dozvoli mogućnost da ispusti kontrolu nad odbrambenom industrijom Srbije ali hoće da privuče investicije, novac, znanje i one koji mogu da nam obezbede tržište, rekao je Vulin.

On je podsetio da je Ministarstvo odbrane jedno od ministarstava koje je zahvaljujući razumevanju vrhovnog komandanta i razumevanju Vlade Republike Srbije imalo jedno od najvećih povećanja u budzetu za 2018, koji iznosi 70,5 milijardi dinara.

– Ministarstvo odbrane se veoma odgovorno odnosi prema budzetskom novcu zato mogu sa zadovoljstvom da kažem da je na današnji dan potrošnja odobrenih budzetskih sredstava 99 procenata. Ministarstvo odbrane nema neizmirenih dospelih obaveza, ne dugujemo nikom ništa, rekao je ministar odbrane naglasivši da Vojska ispunjava svoje obaveze.

U godini koja je pred nama, rekao je ministar Vulin, na prvom mestu će biti težnja da se i dalje poboljšava materijalni položaj pripadnika Vojske Srbije, rekao je Vulin podsećajući da je Vojska Srbije jedna od najcenjenijih institucija u Srbiji i to s razlogom.

– Srbi vole svoju vojsku, baš kao što Vojska zaslužuje njihovu ljubav i njihovo poštovanje. Vlada Republike Srbije i vrhovni komandant nastaviće da podržavaju Vojsku baš ovaku, koja je garant stabilnosti, garant razvoja i uspeha. Ne može postojati uspešna, stabilna zemlja u kojoj imate investicije u privredi, a da nemate snažnu vojsku koja garantuje mir i bezbednost. Vojska Srbije svakom svom građaninu garantuje i mir i bezbednost, baš kao što garantuje mir i bezbednost u čitavom regionu, zaključio je ministar Vulin.

Odgovarajući na novinarska pitanja o tome da li je tačno da je školski avion „lasta“ uveden u naoružanje Vojske Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, potvrdio je da je taj tip vazduhoplova uveden u naoružanje i voju opremu i namenjen za početnu obuku naših kadeta i pilota.

Govoreći o opremanju Vojske Srbije, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da je tokom ove godine prezentovano osam novih sistema vođenih raketa i brojne modernizacije složenih borbenih sistema, uključujući i modernizacioni paket za jurišni avion „orao“.

Upitan da sublimira šta je sve od naoružanja domaće vojne industrije do sada uključeno u Vojsku Srbije, general Diković je istakao da je reč o dosta toga, uključujući i pomenuti avion „lasta“.

- Isto tako, naša domaća industrija uspela je da jedan artiljerijski sistem kao što je „nora“, sa dometom 50 kilometara pripremi i da naša vojska može uspešno da ga koristi kao jedno oklopno vozilo koje mnogo savremenije zemlje razvijaju po nekoliko desetina godina, rekao je general Diković i naglasio da naša Vojska neće zavisiti od volje drugih da li će nam nešto dozvoliti da kupimo ili neće.

Pomoćnik ministra Miloradović je u odgovoru na isto pitanje dodao da je opremanje Vojske Srbije složen proces dugoročnog planiranja, i ponovio da je oko 95 sistema naoružanja, vojne opreme i odgovarajuće municije čine taj plan koji je ušao u pomenuti dugoročni plan razvoja sistema odbrane.

Odgovarajući na pitanja šta je to što od naoružanja i vojne opreme nedostaje Vojsci, a što je planirano da se nabavi i da li je među tim nabavkama i sistem S-300, ministar odbrane rekao je da se o tako ozbiljnim stvarima ne može govoriti u medijima, ali da će javnost biti upoznata onog momenta kada se donesu odgovarajuće odluke i procene.

Povezane vesti