Pogranični susret komandanata kopnenih vojski Srbije i Bugarske

Četvrtak, 5.4.2018 | Međunarodna saradnja

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović sastao se juče u Dimitrovgradu s komandantom Kopnene vojske Bugarske Armije general-majorom Mihailom Popovim.

Tokom sastanka razmatrana su pitanja vezana za političko-bezbednosnu situaciju u okruženju, a generali Simović i Popov razgovarali su i o migranskoj krizi i daljem unapređenju saradnje dveju kopnenih vojski, posebno u oblasti obuke.

Govoreći o saradnji dveju vojski, general Simović je naglasio da je ona plodotvorna i da se godinama unazad realizuje na poligonima u Bugarskoj i Srbiji.

– Nastavićemo saradnju koju već imamo. Razgovarali smo i o migranstkoj krizi i situaciji po tom pitanju. Priliv migranata je ranije bio veći, sada je daleko manji. Zajedničke snage vojske i policije za obezbeđenje državne granice imale su odličnu saradnju sa opštinom Dimitrovgrad i Kopnenom vojskom Bugarske Armije, što je bilo veoma bitno tokom migrantske krize, posebno u ranijem periodu - istakao je general Simović.

Nakon razgovora, generali Simović i Popov su sa saradnicima, u pratnji predsednika opštine Dimitrovgrad Vladice Dimitrova, obišli i položili venac na spomen-kosturnicu „Pametnik“, u kojoj je sahranjeno stotinak srpskih i bugarskih vojnika i oficira, poginulih u srpsko-bugarskom ratu 1885. godine.

General Simović je istakao da spomenik treba da nas podseća, s vremena na vreme, da vojnici uvek treba da budu spremni da brane svoje države, svoj narod, svoju vojsku, ali istovremeno da uvek čine sve da do rata nikada ne dođe. 

– Ne mislim samo na Bugarsku i Srbiju, nego uopšte. Bolje je hiljadu dana pregovarati, razgovarati, nego jedan dan ratovati. Mi vojnici to najbolje znamo i posmatrajući spomenik i razgovarajući o istoriji, o prošlosti, saglasni smo da treba gledati budućnost i raditi na unapređenju prijateljstva srpskog i bugarskog naroda – rekao je general Simović.

Po rečima generala Popova, Srbija i Bugarska treba da traže i iskoriste iz istorije stvari koje nas spajaju, a ne stvari koje nas razdvajaju. 

– Po mom mišljenju „Pametnik“ je dobar primer za nešto što nas spaja. General Simović je odlično primetio da mi vojnici najbolje znamo kakav je rat i šta on donosi. Zbog toga mi trebamo da budemo prvi koji će sve probleme rešavati pregovorima – rekao je general Popov. 

Predsednik opštine Vladica Dimitrov je izrazio zahvalnost generalu Simoviću zbog organizacije sastanka i naglasio da je tkivo koje povezuje Srbiju i Bugarsku upravo na ovim prostorima, što dokazuju poseta spomeniku „Pametnik“ i dolazak generala Popova u Dimitrovgrad.

Povezane vesti