Generacija Živojina Mišića izborila pravo za nas da odlučujemo sami o sebi

Subota, 15.7.2017 | Kultura i tradicija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin otvarajući manifestaciju „Mišićevi dani“ u Mionici rekao je da je generacija Živojina Mišića za nas izborila pravo da odlučujemo sami o sebi.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin otvarajući manifestaciju „Mišićevi dani“ u Mionici rekao je da je generacija Živojina Mišića za nas izborila pravo da odlučujemo sami o sebi.

- To pravo nijedna generacija u srpskom narodu nije htela da da nikome, pa neće ni ova. Živojin Mišić i njegova generacija dali su nam Srbiju za koju vredi trajati. Mi smo našoj deci dali život, a sada im dugujemo Srbiju u kojoj vredi živeti, rekao je ministar Vulin. Nikada u istoriji srpskog naroda nismo dali pogrešan odgovor na pitanje sloboda ili bilo šta drugo. Sloboda. I neće nam drugi određivati prijatelje. Mi ćemo. A neprijatelji nas ionako odrede sami, bez naše želje i krivice. Ratove u kojima je Srbija krvarila, bili su ratovi koje su vodili i tražili drugi doneti ovde, ratovi koje je Srbija vodila, dobila je jer nije imala drugog izbora, a ne zato što je srpski seljak željan noža i krvi. Ratovi koje su drugi odredili, Srbija je vodila zato što je morala da opstane. Zato je Živojin Mišić veliki i zato je svaki Mišić veliki. Zato su svi oni koji danas traju sećajući ih se sigurni da ni ova generacija neće odgovoriti pogrešno na pitanje sloboda ili bilo šta drugo. Radujem se jer znam da raste još jedna generacija koja neće dati da drugi odlučuju ko su im prijatelji a ko neprijatelji. Kad čujem ove dečije glasove radujem se jer znam koliko živi naša Srbijica, koliko se uspravlja, koliko raste, rekao je ministar Vulin.

On je rekao da ukoliko srpskom seljaku pokušaš da uzmeš slobodu, tek onda se vidi da je onaj stidljivi, vredni čovek najveći borac koga su i Evropa i Azija zapamtile kao tvrdoglavog i ljutog, što se ne predaje, što je žilav i uporan i koga ne možeš pobediti.

- Srpskom seljaku traži šta god hoćeš i dobićeš više nego što si tražio, samo nemoj da mu tražiš slobodu, da se ne zove kao što se zove, da ga nateraš da piše onako kako neće da piše, samo nemoj da mu tražiš da ne bude svoj na svome, da ne određuje ko su mu prijatelji a ko neprijatelji, da ne daje ime svojoj deci, da mu se zemlja ne zove Srbija, samo nemoj da mu tražiš da drugi umesto njega odlučuju šta će da kupi i pošto će da proda. Živojin je bio veliki zato što nikada nije prestao da bude onaj mali čovek, nije prestao da bude seljački sin. Kad god smo zaboravili odakle smo pošli, bili smo mali. Kada smo se ponosili svojim selom i seljakom, bili smo veliki. Vojvoda je uvek bio za narod i iz naroda. Od Velikog rata je prošlo 99 godina i još uvek nismo zaboravili njgovo ime ni imena svih onih koji su koračali ispred i uz njega. Da nije bilo njih, da li bi bilo nas. Da nisu oni imali hrabrosti da sačuvaju svoje ime i svoj jezik, svoju veru, kako bi danas govorili vi i ja, u šta bi verovali i kako bi pisali. Da nije bilo njih, da li bi bilo ove ponosne i slobodne Srbije, poručio je ministar Vulin.

Na manifestaciji kojom Mionica slavi ime svog najčuvenijeg sugrađanina vojvode Živojina Mišića, oficirima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije načelniku Uprave za obaveštajno – izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadnom generalu Iliji Todorovu i prvorangiranom oficiru 60. klase Generalštabnog usavršavanja potpukovniku Staniši Đikiću iz Uprave za odbrambene tehnologije, uručene su zlatne plakete „Vojvoda Živojin Mišić“. Plakete, koje se dodeljuju za postignute rezultate u oblasti vojne službe, nauke i doktrine, uručio im je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

Na jučerašnjoj svečanosti plakete su uručene i ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, Zagorki Stojanović i Radovanu Ristoviću.

Program ovogodišnje manifestacije počeo je polaganjem venaca na spomenik vojvode Mišića na istoimenom Trgu u centru Mionice nakon čega je otvorena izložba slika Ljube Popovića iz zbirke Moderne galerije u Kulturnom centru. Na svečanom otvaranju, nakon dodele plaketa, izveden je odlomak iz predstave „Kolubarska bitka“, a program prve večeri zatvoren je koncertom plesne trupe „Una Saga Serbica“. Ove godine manifestacija traje do 22. jula. 

Povezane vesti