Pripadnici Vojske Srbije na vežbi u Bugarskoj

Utorak, 31.7.2018 | Međunarodna saradnja

Multinacionalna vežba „Platinasti lav 18“, na kojoj učestvuje streljački vod iz sastava 31. pešadijskog bataljona Treće brigade, počela je juče, na poligonu „Novo selo“ u Republici Bugarskoj.

Multinacionalna vežba „Platinasti lav 18“, na kojoj učestvuje streljački vod iz sastava 31. pešadijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske, počela je juče, podizanjem državnih zastava zemalja učesnica na poligonu „Novo selo“ u Republici Bugarskoj. 

Naši pripadnici biće u sastavu pešadijske čete zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Republike Bugarske, Republike Moldavije i SAD, sa kojima će izvoditi taktičku vežbu sa bojevim gađanjem. Cilj vežbe je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, u toku izvršenja odbrambenih, napadnih i operacija stabilizacije u multinacionalnom okruženju.
 
Vežba je okupila više od 600 učesnika, pripadnika oružanih snaga Albanije, Bugarske, Gruzije, Moldavije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih država, Crne Gore i Srbije i trajaće do 9. avgusta.

Vojska Srbije na vežbama u Republici Bugarskoj, koje organizuju Crnomorske rotacione snage Marinskog korpusa OS SAD za Evropu i Afriku, učestvuje od 2012. godine. Vežbe iz serije PLATINUM se izvode od 2014. godine u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji – „Lion“ u Republici Bugarskoj, „Eagle“ u Republici Rumuniji i „Wolf“ u Republici Srbiji, s tim što se vežba u Republici Srbiji od 2016. godine realizuje u saradnji sa Nacionalnom gardom Ohaja.

Povezane vesti