Obeležavanje pogibije pripadnika 78. motorizovane brigade

Petak, 13.4.2018 | Kultura i tradicija

U selu Reljan u opštini Preševo danas je obeleženo devetnaest godina od pogibije pripadnika nekadašnje 78. motorizovane brigade tokom NATO agresije 1999. godine.

Vence na spomen-obeležje poginulim pripadnicima 78. motorizovane brigade položila je delegacija Kopnene vojske, koju je predvodio komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, delegacije Grada Vranja i Pčinjskog upravnog okruga na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, predstavnici Policijske uprave Vranje i Centra bezbednosno informativne agencije, delegacije Udruženja oslobodilačkih ratova Vranja, Bujanovca i Preševa, udruženja vojnih penzionera, Udruženje rezervnih vojnih starešina iz Bujanovca, članovi porodica i prijatelji poginulih.

Komandant Četvrte brigade kopnene vojske pukovnik Slobodan Stopa u svom obraćanju podsetio je prisutne na dan kada je pre 19 godina stradalo sedam pripadnika 78. motorizovane brigade i dodao da pripadnici brigade nikada ne smeju zaboraviti svoje saborce koji su pali za slobodu otadzbine.

„Neka nam delo naših heroja bude zvezda vodilja, ako nekada budemo u prilici da branimo otadzbinu. Moramo biti odlučni i jaki kao što su i oni bili. Moramo  zbog njih, jer su dali ono najvrednije za slobodu otadzbine – svoje živote“ izjavio je pukovnik Stopa.

Na današnji dan 1999. godine od bombi iz aviona Severnoatlanskog saveza poginuli su major Ljubisav Stojanović, kapetan Dragan Lukić, stariji vodnik Željko Alar, desetar Dimče Stamenov, vojnik na služenju vojnog roka Slobodan Mirković i vojnici iz rezerve Aleksandar Popović i Ninoslav Milenkov.

Pomen palim herojima održao je vojni sveštenik Četvrte brigade kopnene vojske potporučnik jerej Vedran Kostić.

Povezane vesti